На переговорах з РФ США можуть погодитися скоротити чисельність військ у Східній Європі - ЗМІ

8 січня 2022, 08:47
Білий дім не впевнений у готовності РФ до серйозних дискусій. Однак якщо Росія буде до них готова, то США обговорять конкретні кроки.
США Росія
США та Росія проведуть переговори 10 січня / Reuters

Наступного тижня має відбутися саміт між Сполученими Штатами Америки і Росією. Адміністрація США готова обговорити з РФ можливість скорочення військової присутності на сході Європи за умови, що Москва теж буде готова до подібних заходів.

Як інформує NBC News з посиланням на знайомі з американською позицією джерела, Білий дім не впевнений у готовності РФ до серйозних дискусій. Однак якщо Росія буде до них готова, то американські офіційні особи запропонують обговорити скорочення присутності сил Вашингтона і Москви в Східній Європі, а також зменшення масштабів навчань в цьому регіоні.

Зокрема, мова може піти про чисельність американських військових контингентів в країнах Балтії та в Польщі, а також про те, щоби заздалегідь попереджати один одного про переміщення сил.

відео дня

Американців же цікавлять переговори з приводу ракет Іскандер в Калінінграді.

"Якщо виявиться, що Росія готова обговорювати скорочення присутності в регіоні, США будуть готові обговорювати конкретні кроки", - сказав американський чиновник, ім'я якого не називається.

Джерела NBC News пояснили, що США чекатимуть від Росії зобов'язань скоротити військову присутність на своїх західних кордонах. При цьому вони підкреслюють, що при цьому відведення військ від кордонів з Україною буде в даному випадку недостатньо.

Як повідомляв Главред, у понеділок, 10 січня 2022 року, мають відбутися переговори між США та Росією в рамках стратегічного діалогу з безпеки. Крім того, на 12 січня запланована зустріч Ради Росія-НАТО, а на 13-е число - засідання Постійної ради ОБСЄ.

5 січня прессекретар Білого дому Джен Псакі заявила, що під час засідання США разом з союзниками планують порушити питання вторгнення в сусідні країни. Також під час майбутніх переговорів США планують обговорити з Російською Федерацією застосування хімічної зброї на іноземній території.

читайте такожНа росіян чекає фіаско в "переговорах" з США, і не через Україну

У середині грудня Росія передала США проекти "договору про гарантії безпеки" і "угоди про заходи забезпечення безпеки" РФ і держав-членів НАТО. Росіяни зажадали вимагали від прийому до Альянсу держав, що раніше входили до СРСР, зокрема України.

У РФ також чекали термінової відповіді від США щодо цього питання і припустили, що Штати будуть затягувати процес. Пізніше стало відомо, що вони розраховують отримати його вже в січні.

В адміністрації американського президента заявили, що США не відповідатимуть на ультиматуми Кремля щодо безпеки "за пунктами".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти