Коаліція проти Путіна і удар по Азовському морю: дипломат розповів, в чому небезпека для України

11 грудня 2021, 11:00
Перемовини Байдена та Путіна стали виграшними для Росії, вважає Валерій Чалий.
Байден, переговори з Путіним
Перед діалогом Байдена з Путіним очікувалося зниження напруги, а в підсумку Росія посилила тиск на Україну – дипломат / Фото Reuters

Президент США Джо Байден показав, що він готовий відігравати ключову роль у створенні міжнародної коаліції проти Росії, проте в цілому його перемовини з господарем Кремля Володимиром Путіним Україні нічого не принесли. Ситуація стала виграшною для Москви, яка після американо-російського діалогу на вищому політичному рівні влаштувала напружену ситуацію в Азовському морі. Наразі всі опинилися в пастці. Росіяни продовжують піднімати ставки, а Україні доводиться діяти в умовах війни. Про це заявив український дипломат, колишній посол у Штатах Валерій Чалий.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що питання результатів для Києва за підсумками перемовин Байдена і Путіна є риторичним. Позитивний момент – формування коаліції проти Росії, готовність очолити яку продемонстрував глава Білого дому.читайте такожУкраїна здобула перемогу у перемовинах Байдена та Путіна: Зеленський оголосив про потужну підтримку США

"Питання в тому, чи очікує хтось від таких перемовин з Путіним результатів для України. Тут відповіді - немає. Щодо наслідків, в позитиві те, що Путін сформував проти себе широку міжнародну коаліцію. Колись у 2015 році багато зусиль було, коли ми її формували, і США довелося до цього підштовхувати. А наразі ми бачимо, що Джозеф Байден продемонстрував лідерство і показав, що готовий відігравати активну роль у формуванні такої коаліції", - зазначив Чалий.

Втім, за його словами, від перемовин Вашингтона і Москви виграла тільки російська сторона. Очікувалася деескалація ситуації, проте росіяни навпаки посилили тиск, про що свідчить ситуація в Азовському морі. Росія продовжить діяти в такому ключі, і Україні доведеться протистояти таким викликам в умовах війни.

"Очікування були такі, що після розмови президентів США і Росії буде якась розрядка напруженості. А ми отримали зараз прямо сьогодні спробу Росії взяти під контроль 70% Азова. І як на це реагувати? Ми всі разом наразі в пастці. Я вважаю, що Путін все одно йде на крок попереду, він випереджає реакції. І його підняття ставок продовжиться. Тому в принципі ці дзвінки очікувано не дали вирішення проблеми, але вони на шляху дипломатичного стримування. Єдина проблема в тому, що Росія, НАТО і США мислять стратегічно, а Україна, на жаль, змушена діяти тактично, тому що загрози і вбивства наших воїнів відбуваються прямо в ці дні", - підкреслив Валерій Чалий.

Дивіться відео ТСН - у США готують "ядерні санкції" проти Росії

Ситуація в Азовському морі

Міністерство оборони України раніше повідомило, що за даними на 10 грудня Росія перекрила близько 70% акваторії Азовського моря. У районах неподалік Генічеська, Бердянська та Маріуполя росіяни обмежили судноплавство під приводом нібито проведення артилерійських стрільб.

У відомстві підкреслили, що подібні дії в черговий раз підтверджують наміри росіян повністю взяти під контроль Азовське море.

Перемовини Байдена та Путіна

Перемовини президента США Джо Байдена та глави РФ Володимира Путіна відбулися 7 грудня у форматі відеозв'язку.

За підсумками розмови в Білому домі заявили, що Україна була першою темою порядку денного. У Вашингтоні підкреслили засудження концентрації Росією військ біля українських кордонів і розповіли про плани щодо надання Києву додаткової військової допомоги. США відмовилися гарантувати Росії неприєднання Києва до Північноатлантичного альянсу.

Господар Кремля Володимир Путін, у свою чергу, в розмові з Байденом звинуватив Україну в, мовляв, невиконанні домовленостей в рамках "Мінська" і "Нормандії". Москва продовжує вимагати від Штатів гарантії нерозповсюдження розширення Північноатлантичного альянсу на схід.

Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван сказав, що Байден на перемовинах з Путіним попередив президента РФ про те, що якщо Москва піде на військове вторгнення в Україну, американська держава вживе серйозних заходів у відповідь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти