Газпром наприкінці серпня зупинить Північний потік: ціна на газ у Європі злетіла вище 2,7$ тисяч

19 серпня 2022, 21:39
Ціна на газ на біржі в країнах ЄС вперше з березня різко зросла.
Північний потік Євросоюз
Газпром після ремонту збирається поставляти по СП-2 до 33 млн кубометрів газу в Європу за добу / Колаж Reuters

Російський газовий монополіст Газпром на період з 31 серпня до 1 вересня призупинить постачання палива до Європи трубопроводом Північний потік-1. Мовляв, проводитимуться технічні роботи. На тлі заяви компанії ціна на газ на біржах в європейських країнах перевищила показник в 2700 доларів за тисячу кубометрів.

Як повідомляє пресслужба Газпрому, компанія збирається призупинити єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 на три доби, щоб провести технічні та планово-попереджувальні роботи. У роботі будуть задіяні фахівці Siemens.

Вказується, що після того, як всі питання з технічними несправностями будуть вирішені, транспортування газу буде відновлено до рівня 33 мільйонів кубометрів на добу.

Згідно з даними біржі ICE Futures, після заяви корпорації Газпром на біржах Європи спотова ціна на газ злетіла до показника вище 2700 доларів за тисячу кубометрів палива. Вартість газу зросла вперше з березня. Фахівці спостерігають тенденцію підвищення котирувань більш ніж на 7%.

Раніше німецьке видання Der Spiegel повідомляло, що уряд ФРН розглядає можливість націоналізації ділянки магістралі Північний потік-2, яка йде територією Німеччини. Берлін планує в перспективі прокачувати цими трубами зріджений природний газ.

Нагадаємо, віцеспікер Бундестагу Вольфганг Кубік запропонував ввести до експлуатації газопровід Північний потік-2, запуск якого заморозили через повномасштабний напад Росії на Україну. У відповідь його заяву жорстко розкритикував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який попередив Берлін про згубні наслідки в результаті залежності від російського газу.

Дивіться відео ТСН - Газпром у 5 разів знизив транзит газу до Німеччини

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти