Юрист пояснив, коли можна не йти до військкомату з повісткою

17 березня 2023, 09:43
Які законні причини дозволяють не прийти в Центр комплектування (військкомат) з повісткою на руках - коментар юриста Андрія Новака.
Порядок денний
Коли можна не йти до військкомату з повісткою: пояснення юриста / Колаж фото УНІАН та УП

Є деякі фактори, які є законними дозволяють людині не відвідувати Територіальний центр комплектування (у просторіччі ‒ військкомат), навіть коли він отримав повістку. Про це сказав адвокат Андрій Новак в інтерв'ю порталу ТСН.

"Якщо ви говорите про осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації, то зауважу, що це право не є вже затвердженим статусом у громадянина, тому йому необхідно отримати це право. Відповідно, якщо у нього є певні підстави для відстрочки, наприклад, у нього батьки-особи з інвалідністю або у нього самого проблеми зі здоров'ям і є певна група інвалідності, або у нього троє або більше дітей – звідки військкомат може знати ці обставини, якщо раніше громадянин не звертався до військкомату для уточнення своїх облікових даних, коли ці дані змінювалися? У військкоматах є інформація 5-10-15-річної давності, коли певний громадянин був здоровим, красивим, молодим юнаком віком 18-20 років, а зараз йому вже умовно 35 і у нього троє дітей, і батьки з інвалідністю. Звідки військкомат може про це знати? Відповідно, якщо такій особі вручають повістку, необхідно взяти цю повістку і піти у військкомат, і отримати це право на відстрочку", — розповів адвокат.

Як каже Новак, у людини обов'язково в військово-облікових документах повинна стояти відмітка про те, що він має право на відстрочку від мобілізації. І наступного разу, коли йому спробують вручити повістку, то він може просто показати свої папери.

Крім того, як говорив юрист, іншими шанованими для неявки в ТЦК причинами є стан здоров'я, смерть рідних, догляд за хворими рідними, стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація, а також здача іспитів у вишах.

"Якщо ми говоримо про причини, які не спричинять настання будь-якого типу відповідальності, то в першу чергу, це стан здоров'я самого громадянина. Наприклад, він важко захворів або зламав руку або ногу і т.д. або загинув хтось із його близьких родичів не пізніше ніж за сім днів до дати, коли необхідно з'явитися у військкоматі. Також це необхідність догляду за хворими дружиною, батьками або батьками дружини, якщо ніхто інший не може за ними доглядати. Може бути стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація, яка не дозволяє вчасно прибути в центр комплектування. І, по-моєму, дещо дивна можливість - це здача іспитів у вищих навчальних закладах. Чому дивно? Тому що студенти не підпадають під мобілізацію", – підсумував Новак.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський 25 лютого підписав указ Про загальну військову мобілізацію на території України у зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням країни-агресора Російської Федерації.

Призивають до лав Збройних сил України чоловіків від 18 до 60 років. В першу чергу тих, у кого є бойовий досвід.

Мобілізацію в Україні продовжили до 21 листопада. За документ, який вніс до Ради президент Зеленський, проголосували 288 нардепів.

8 листопада президент Володимир Зеленський вніс до Ради два проєкти затвердження указу глави держави про продовження воєнного стану та мобілізацію в Україні на 90 днів.

Пізніше законопроєкти № № 8189 і 8190 зареєстровані в українському парламенті. Згідно з цими документами, воєнний стан та мобілізація в Україні будуть продовжені фактично до кінця зими.

7 лютого Верховна Рада підтримала укази президента Володимира Зеленського про продовження дії режиму воєнного стану і загальної військової мобілізації в Україні на 90 днів. На підтримку законопроєкту про воєнний стан проголосувало 348 нардепів.

Інші новини про мобілізацію:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти