Війська РФ просуваються в Донецькій області, ЗСУ відійшли з деяких позицій - ISW

5 травня 2024, 07:45
2156
Агресорка Росія посилює свої військові сили на лінії фронту на південний захід від захопленої Авдіївки Донецької області, написали американські аналітики.
ЗСУ, війська РФ
Окупанти Росії користуються ситуацією із західною допомогою і наступають на Донеччині / Колаж: Главред, фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, Міноборони РФ (ілюстративне фото)

Російські окупанти в ніч з 3 на 4 травня просунулися на північний захід від Авдіївки і, ймовірно, захопили Архангельське. Можливо, загарбники вже контролюють і Керамік та Новокалинове. ЗСУ могли відступити, щоб виграти час до прибуття західної допомоги. Про це заявили в американському Інституті вивчення війни.

У зведенні ISW йдеться про те, що російські окупанти підняли свій прапор у селищі Архангельське. Аналітики встановили географічну прив'язку до цієї точки. Кадри вказують на просування окупантів на східній околиці Архангельського.

Згідно з оцінками, окупація Архангельського, ймовірно, вказує також на контроль росіянами Кераміка і Новокалинового.

відео дня

"Українські війська, можливо, вирішили обміняти простір на час, очікуючи на прибуття масштабної допомоги від США на фронт найближчими тижнями - це рішення для недостатньо забезпечених ресурсами сил, які можуть оточити з флангу. Водночас, російські війська інтенсифікують наступальні операції, оскільки намагаються скористатися обмеженим часовим вікном до прибуття західної військової допомоги. Війська РФ найближчим часом можуть здійснити подальші тактичні кроки в цьому напрямку", - зазначено у звіті.

На думку американських аналітиків, окупанти Росії скористалися тактичною ситуацією на північний захід від Авдіївки. Кінцева мета росіян на цій ділянці фронту поки що незрозуміла. Війська РФ можуть отримати там перевагу в найближчому майбутньому, але незрозуміло, в якому напрямку вони далі рухатимуться - на північ до Торецька чи сфокусуються на Покровську на північному заході.

Окупанти посилилися на північний захід від Авдіївки

Також у ISW зазначили, що окупанти перекинули на лінію фронту на північний захід від Авдіївки чотири бригади Центрального військового округу і продовжують перекидати до цього району свої додаткові сили.

"Українські ЗМІ нещодавно повідомили, що РФ перекинула частини 55-ї мотострілецької бригади (41-ша загальновійськова армія, ЦВО) у район Новобахмутівки на південь від селища Очеретине. Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть наступати на північний захід від Авдіївки, доки існуватимуть можливості для використання тактичної ситуації в цьому регіоні", - підкреслюється в повідомленні.

Що таке Інститут вивчення війни (ISW)?

Інститут вивчення війни (англ. Institute for the Study of War, ISW) – американський аналітичний центр, заснований 2007 року військовим істориком Кімберлі Каган. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні, округ Колумбія.

Наразі ISW працює як неприбуткова організація. ISW готував звіти про війну в Сирії, війну в Афганістані та війну в Іраку, "зосередившись на військових операціях, ворожих загрозах і політичних тенденціях у різних зонах конфліктів". З лютого 2022 року ISW публікує щоденні звіти про російське вторгнення в Україну, пиши Вікіпедія.

Війна Росії проти України - головні новини за темою:

США не очікують обвалу оборони ЗСУ, Росія не здатна на блискавичний прорив, написали журналісти американського видання The New York Times. Понад десяток високопосадовців зі Штатів та Європи вважають, що окупанти й надалі досягатимуть невеликих просувань, проте навряд чи в них є можливості для масштабного наступу до 9 травня.

ЗСУ утримують Часів Яр, але якщо ворог зайде до міста, то отримає перевагу у вуличних боях, сказав заступник командира батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБР Олесь Маляревич. В окупантів більше піхоти і засобів для ведення бойових дій.

У ЗСУ назвали міста, які можуть стати мішенню, які окупанти можуть атакувати до 9 травня. На думку військовослужбовця, голови Ради резервістів Сухопутних військ Івана Тимочка, крім Часового Яру, окупанти планують наступ у районах Вугледара, Покровська та Курахова.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти