"Геть московського попа" : на Хмельниччині УПЦ МП зі скандалом зривала перехід храмів до ПЦУ

8 квітня 2023, 19:57
Сотні місцевих віруючих прийшли захистити свій вибір і підтримати перехід храму в ПЦУ.
Шепетівка
У Шепетівці люди відстояли свій вибір з переходом храму в ПЦУ / Suspilne.media / Сергій Худий

У найбільшому храмі Шепетівки Хмельницької області Свято-Михайлівському соборі відбулося перше богослужіння українською мовою. Службу проводили священнослужителі Православної церкви України.

Примітно, що рішення про перехід храму в ПЦУ ще рік тому прийняла місцева релігійна громада, проте представники Московського патріархату всіляко перешкоджали цьому, повідомляє Суспільне.

При цьому в Мережі вже опубліковані відео, як сотні місцевих віруючих прийшли захистити свій вибір і підтримати перехід храму в ПЦУ.

відео дня

При цьому представники УПЦ МП не пускали людей до храму. Але зі скандалами, криками і штовханиною їм все ж вдалося потрапити в собор. Прихильники УПЦ МП, які до цього там перебували, покидали святиню під крики "Ганьба!". Також місцеві жителі скандували: "Геть московського попа!".

Разом з тим, в УПЦ МП заявили, що натовп прихильників ПЦУ нібито увірвався в Михайлівський кафедральний собор Шепетівки і "захопив цей храм".

Додамо, що у Старокостянтинові в суботу зібралася громада, щоб проголосувати за перехід до ПЦУ храму Різдва Богородиці УПЦ МП. За словами голови лічильної комісії Анни Хохлової, на зборах зареєструвалися 1100 осіб. Рішенням громади храм переходить до ПЦУ.

Раніше у Хмельницькому до храму прийшов український військовий Артур Ананьєв, якого обурило те, що служба досі проводиться російською мовою. Він звернувся до парафіян з питанням: "Скільки ще потрібно смертей українських бійців, щоб люди припинили ходити в Московський Патріархат". Однак йому почали відповідати стусанами.

Виявилося, що одним із зловмисників став місцевий проросійський священик Ігор Слободян. Він разом з кремезними чоловіками накинувся на українського військового і вони разом намагалися збити українського захисника з ніг. Чоловіка били, повалили, він сильно вдарився головою об плитку.

Після цього під храмом зібралося більше тисячі обурених людей.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що це побиття військового в храмі має стати аргументом для нардепів, щоб проголосувати за заборону УПЦ МП.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти