Військовий експерт пояснив, навіщо РФ закрила три райони Чорного моря

28 квітня 2021, 06:01оновлено 6 травня 2021, 09:08
Росія перекрила райони Чорного моря вздовж кримського узбережжя, тому що саме там бачить найбільшу загрозу висадки десанту з українського боку.
Крим кораблі
Перекриття трьох районів Чорного моря має суто військові цілі / qha.com.ua

Росія готується до оборони анексованого Криму. Саме для цього РФ закрила до кінця жовтня три райони вздовж узбережжя Кримського півострова, один з яких – в безпосередній близькості від Керченської протоки.

Таку думку озвучив Главреду військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов і попередив про наростаючу військову загрозу для України.

"Перекриття цих районів, найімовірніше, пов'язано з тим, що Росія вздовж кримського узбережжя бачить саме там найбільшу загрозу та ймовірність висадки десанту з українського боку і тому намагається їх максимально убезпечити. Тобто, перекриття має чисто військові цілі", - зазначив він.

Військовий експерт додав, що чим сильніша оборона Криму, тим складніше Україні буде його повертати.

Крім того Жданов вважає, що Росія намагається максимально узурпувати судноплавство в Азовському морі з нашої мовчазної згоди.

"Нагадаю, що з 2013 року між Україною та Росією існує міжнародний договір про визнання Азовського моря внутрішнім морем. В даному випадку норми міжнародного морського права не поширюються на його акваторію, і оскільки не діє норма про 12 морських миль, російські кораблі фактично мають повне право заходити до урізу води безпосередньо до берега України. Але Україна при цьому, попри загрозу, вперто з цього договору не виходить", - додав він.

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Ситуація в Чорному морі - про що повідомлялося раніше:

  • З 24 квітня Росія закрила для іноземних військових кораблів і державних суден доступ в три райони Чорного моря.
  • Вашингтон назвав неспровокованою ескалацією рішення Москви закрити частину акваторії Чорного моря. Як заявив прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс, це є кампанією з підриву і дестабілізації України.
  • У посольстві США серйозно стурбовані планами Росії блокувати іноземні військові та державні судна в частинах Чорного моря.
  • Влада Росії розмістила на території окупованого Криму новий військовий табір, повідомило німецьке видання Spiegel. Російська військова база розташована приблизно в 30 кілометрів від міста Марфівка біля узбережжя Чорного моря.
  • Росія перекинула в анексований Крим зі Ставропольського краю загін кораблів Каспійської флотилії РФ. Їх перекинули нібито для навчань над акваторією Чорного моря за участю винищувачів Су-27СМ, Су-30СМ і бомбардувальників Су-24М, Су-34.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти