Суд скасував скандальну нову редакцію українського правопису

28 січня 2021, 13:07оновлено 1 лютого 2021, 15:12
Постанова Кабміну була скасована окружним адміністративним судом Києва.
Правопис
Суд скасував скандальну нову редакцію українського правопису/ 24 канал

Окружний адміністративний суд міста столиці України скасував постанову Кабміну про затвердження нової редакції українського правопису. Про це написав український адвокат і подавець позову про скасування Ростислав Кравець на своєму Telegram-каналі.

Далі на своїй сторінці в Facebook скасування позову прокоментував представник позивача, адвокат Дмитро Ільченко.

"Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував Постанову КМУ про так званий "новий правопис". Нагадую, це той самий правопис, в якому запроваджують "павзу", "Атени", "проєкт" та Марта замість Марфи. Підставою позову було те, що Уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з'ясувалося, що "мовна комісія" мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактично, на колінах. Рішення набирає чинності після його апеляційного перегляду - якщо КМУ подасть апеляцію.Нагадую, що позов був направлений на захист української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів", - пояснив він.

читайте такожНовий український правопис затверджений Кабміном

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • 3 червня 2019 року в Україні набула чинності нова редакція українського правопису.
  • Як стверджували розробники, що така редакція спрямована на значне зменшення російськомовних слів. У новому правописі більше українських варіантів, також повернулися деякі особливості правопису 1928 року (так званої "скрипниківки").
  • Крім того, новий документ вніс ряд змін щодо написання слів іноземного походження (за типом паралельного вживання "ф" і "т" у словах грецького походження: кафедра і катедра, міфологія і мітологія).
  • Нова редакція правопису викликала великий резонанс і протести в суспільстві (в тому числі й через те, що вона легітимізувала в українській мові різні фемінітиви).
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти