Сила вибуху неймовірно потужна: РФ уперше вдарила по Україні бомбою ОДАБ-1500

30 березня 2024, 21:26оновлено 30 березня, 22:26
Російські окупанти завдали удару по Великописарівській громаді в Сумській області.
ODAB-1500
РФ вперше вдарила по Україні термобаричною бомбою ОДАБ-1500 / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Російські окупанти вперше вдарили по Україні важкою авіабомбою, вагою 1,5 тонни. Ворог вдарив термобаричним снарядом ОДАБ-1500. Відео вже розлетілося в Мережі.

Окупанти вдарили цією авіабомбою по Великописарівській громаді Сумської області.

На кадрах видно, як снаряд вдаряється об землю, після чого з'являється яскравий вогняний спалах, у небо здіймається величезний стовп диму.

відео дня

Дивіться відео з ударом авіабомбою ОДАБ-1500 по Сумській області:

одаб-1500
Російські окупанти вперше вдарили по Україні бомбою ОДАБ-1500 / фото: скріншот

За даними експерта BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке, ця хмара диму здійнялася на висоту в 1 км. Такими снарядами росіяни вже закидали Україну, проте вони використовували бомби меншої маси - від 170 до 500 кг.

"Використання 1,5-тонної бомби в населеному пункті - нове дно у війні Росії проти українських міст", - пише Рьопке.

Що таке ОДАБ-500/1500

ОДАБ-500 - об'ємно-детонуюча авіабомба, термобаричний снаряд російського виробництва. Це фугасна бомба, яка призначена для ураження фугасною дією живої сили і легкозбудливої техніки, а також для розмінування місцевості. Її скидають із висоти 200-1000 м за умови швидкості літака-носія до 1100 км/год. Тиск при вибуху в епіцентрі ударної хвилі може досягати близько 3000 кПа (30 кгс/см). Радіус ураження живої сили на відкритій місцевості становить 30 м, у польових фортифікаційних спорудах і окопах - до 25 м. Про це повідомляє Вікіпедія.

Слід зазначити, що ОДАБ-1500 - це те ж саме, тільки вага цієї авіабомби становить 1,5 тонни. Близько 10 метрів до влучання в ціль вона випускає горючу рідину у вигляді аерозолю і запалює його, створюючи об'ємний вибух. Такий боєприпас має більшу силу ураження, ніж класичний.

Вибухи в Сумах - ситуація в Сумській області стала складнішою

У ніч на 6 березня в Сумах прогриміли масштабні вибухи. Росіяни вдарили по місту 3 "шахедами". Унаслідок цього в будинках вибито вікна, почалася пожежа. На щастя, загиблих немає. Також відомо про те, що було пошкоджено будівлі лікарень.

Уже наступного дня РФ вдарила по місту ракетою. Російські окупанти атакували об'єкти цивільної інфраструктури. Вибуховою хвилею було вибито вікна та двері в лікарні, центрі крові та Центрі екстреної медичної допомоги.

Увечері президент України Володимир Зеленський розповів про те, що внаслідок ракетного удару в Сумах є загиблі та поранені.

У ніч на 13 березня російський "Шахед" ударив у багатоквартирний будинок у Сумах. Там досі продовжують розбирати завали. Повністю знищено було 15 квартир, ще 15 - пошкоджено. Унаслідок удару загинули 3 людини, тіло ще однієї дівчини, яка жила на 5-му поверсі, не знайшли

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти