Реакція буде дзеркальною: Україна відповіла на погрози РФ топити кораблі

20 липня 2023, 16:14
З 21 липня Україна вважатиме усі кораблі, що прямуватимуть в російські порти та порти на окупованих територіях, такими, що перевозять воєнні вантажі.
Украиснкие корабли
Україна відповіла на погрози РФ топити кораблі/ колаж: Главред, фото: ВМС ЗСУ

Міністерство оборони України відповіло на погрози країни-агресорки Росії щодо того, що РФ з 20 липня вважатиме усі судна, які прямуватимуть в українські порти, перевізниками військових вантажів. В українському оборонному відомстві заявили про дзеркальну відповідь.

З 21 липня Україна вважатиме усі судна, які прямуватимуть в порти в РФ або на окупованих територіях, такими, які перевозять воєнні вантажі. Відповідну заяву МОУ опублікувало близько 15:00 у четвер, 20 липня.

"Міністерство оборони України попереджає, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками", – йдеться у заяві Міноборони України.

відео дня

У той же час в МОУ наголосили, що судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря і Керч-Єнікальською протокою України з 05:00 20 липня 2023 року заборонене як небезпечне. Зазначається, що вже була оприлюднена відповідна навігаційна інформація для мореплавців.

У Міноборони України додали, що країна-агресорка Росія вкотре брутально порушила право на вільне судноплавство, яке універсальне для усього світу, а також свідомо підриває продовольчу безпеку, чим прирікає на голод мільйони людей у світі.

"Відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки, в першу чергу, для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів рф та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України", – зазначили в МОУ.

У відомстві наголосили, що відповідальність за усі ризики повністю лягає на керівництво країни-агресорки Росії. При цьому в МОУ зазначили, що Україна має усі необхідні засоби, щоб дати відсіч РФ на морі, і що це підтверджує доля крейсера "Москва".

РФ вийшла з зернової угоди

Раніше повідомлялося, що Росія наплювала на голод в Африці і вийшла з зернової угоди. Про це рішення заявив прес-секретар диктатора РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Він зазначив, нібито Росія "негайно повернеться до угоди, як тільки частина домовленості, що стосується Москви, буде виконана".

19 липня стало відомо, що Росія погрожує всім суднам, які будуть направлятися в порти України з 20 липня. У Росії заявили, що з 20 липня нібито будуть вважати залученими у війну ті країни, судна яких будуть слідувати в чорноморські порти України. РФ розглядатиме ці судна як потенційних перевізників вантажів військового призначення.

При цьому Путін поставив понад 5 умов Україні для відновлення "зернової угоди". Путін запевняє, що "готовий розглянути" повернення до угоди, якщо "будуть реалізовані всі без винятку... принципи участі РФ".

У Зеленського відповіли на шантаж РФ щодо "зернової угоди". Радник голови ОП Михайло Подоляк зазначив, що причиною того, що Путін знову почав шантажувати Україну "зерновою угодою", є відсутність міжнародної реакції на терористичні дії країни-агресорки РФ.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти