Спроба викликати дощ у Криму обернулася повним провалом

24 грудня 2020, 16:30
424
Безуспішний виклик дощу обійшовся окупованому Криму в 11,4 мільйона рублів.
Крим, вода
У Криму тривають проблеми з водою / УНІАН

На території анексованого Криму, де в останні роки фіксуються проблеми з водним ресурсом, вирішили відмовитися від ідеї штучного виклику дощу за допомогою спеціальної авіації. Такий крог пов'язаний з тим, що заходи не вирішили поставлене завдання.

Як повідомляє російське інформагентство Інтерфакс, Держкомводгосп Криму і Центральна аерологічна обсерваторія, яка входить до структури Росгідромету, прийняли рішення щодо розірвання договору про проведення пробних робіт за викликом дощових опадів на території півострова.читайте такожВодний колапс у Криму: стало відомо, чому не зможе допомогти навіть Україна

Виконавцю було перераховано близько 11,4 мільйонів рублів з приблизно 25,5 мільйонів рублів, що належали за контрактом. Літак-метеолабораторія повинен був літати до 15 грудня. Планований наліт повинен був скласти як мінімум 25 годин. У підсумку літак пролітав лише декілька днів – з 29 вересня по 2 жовтня – а в інший час, в жовтні, листопаді і грудні, завдання не виконував через несприятливі для такої роботи погодні умови.

Відзначається, що під час заходів опади на півострові збільшилися приблизно на 20%, але не призвели до притоку води до водосховищ.

Ініціатива не завершилася успіхом, внаслідок чого сторони прийняли рішення розірвати договір.читайте такожКолапс з водою у Криму: на півострові розкрили плани Москви щодо вирішення проблеми

Водна криза у Криму

  • У анексованому Росією Криму в останні роки виникла проблема з водопостачанням. Фахівці вважають, що ситуацію можна врегулювати за допомогою процедури опріснення води, проте росіяни не планують перекидати на півострів воду з Краснодарського краю або Ростовської області.
  • Восени жителям Криму почали подавати воду за графіком з метою економії водного ресурсу.
  • У жовтні у президента України Володимира Зеленського заявили, що на території анексованого півострова достатньо води для місцевого населення.
  • На початку грудня "експрокурорка Криму" Наталія Поклонська запевнила, що на півострові з кранів тече "смердюча і іржава вода".
  • Міністр з питань окупованих територій Олексій Резніков 22 грудня зробив заяву, згідно з якою Україна подаватиме воду до Криму для місцевого населення тільки у разі гуманітарної катастрофи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти