Навчання ветеранів та ветеранок. Гранти на власну справу

31 березня 2023, 13:33
В цій статті ми ознайомимо вас з можливостями онлайн-навчання та грантів, які відкриті для ветеранів та ветеранок.
Навчання ветеранів та ветеранок. Гранти на власну справу
Фото: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Українські військовослужбовці, які отримали важке поранення під час виконання обов’язків військової служби, при поверненні додому, у мирне життя, можуть зіштовхнутися з труднощами різного характеру. Це і фізичні обмеження, і психологічні проблеми, і фінансові труднощі. Крім того, захиснику або захисниці, котрі звикли бути затребуваними під час війни, у мирному житті може бракувати мотивації подальшого розвитку у житті.

Дехто знаходить себе у спорті, як наприклад, Олександр Будько (позивний "Терен") – солдат, головний сержант взводу вогневої підтримки ІІ стрілецької роти 49-го окремого стрілецького батальйону Сухопутних військ ЗСУ (в/ч А4599). Хлопець втратив обидві ноги на ізюмському напрямку, але сьогодні він готується до світових змагань з бігу.

Натомість інших мотивуватимуть плани розпочати власну справу або зміна професії.

Багато сервісів онлайн-навчання зробили свої курси безкоштовними для українців, а деякі з них запропонували спеціальні умови саме для захисників і захисниць:

  1. Prometheus. Одна з найбільших в Україні платформ для навчання. Надають доступ до програм з опанування нової професії, коротких курсів для підвищення кваліфікації та корисних лекцій. За рік війни Prometheus разом з партнерами створили 55 нових курсів, запустили закрите навчання (з верифікацією особи/осіб, які хочуть пройти курс) для десятків тисяч військових, а також запровадили стипендіальні програми для опанування затребуваних професій для 4000 українців, що постраждали від війни. Серед безкоштовних курсів, що розроблені спеціально для військовослужбовців, ветеранів, ветеранок та їхніх родин: "Основи тактики застосування коптерів DJI Matrice 300 в бойових умовах", "Як пережити війну разом: курс для родин військовослужбовців, ветеранок та ветеранів", "Сам собі терапевт. Інструменти психологічної самодопомоги для ветеранів і ветеранок", "Адаптація до цивільного життя. Курс для ветеранів і ветеранок", "Основи тактики застосування коптерів DJI Matrice 300 та Autel EVO II в бойових умовах", "Застосування технологій в умовах війни".
  2. Campster. Інтерактивна платформа для навчання онлайн.Зараз відкрито більше 20 безкоштовних курсів: від вивчення мов до копірайтингу і розвитку блогу в Tik-Tok. Але зауважте, кількість місць на курсі обмежена, треба постійно відслідковувати старт нового набору.
  3. Coursera. Глобальна бібліотека навчальних курсів з різних дисциплін, яку створили викладачі Стенфордського університету. Платформа відкрила безкоштовний доступ для своїх курсів для українських студентів. Навчання буде безкоштовним, якщо ви відмовляєтесь від отримання сертифікату. За нього доведеться заплатити. Напрямків дуже багато. Більшість курсів англійською мовою.
  4. Google Digital Workshop. Надає можливість безкоштовних онлайн-курсів з цифрового маркетингу, розвитку кар'єри та даних. Тривалість навчання від 1 години. Пройшовши курси "Основи цифрового маркетингу", можна безкоштовно отримати сертифікат.
  5. ITVDN.COM. Навчає своїх студентів різноманітним мовам програмування. Мають окрему програму для захисників України. Безкоштовне навчання стосується учасників бойових дій (УБД), які мають відповідне посвідчення, а саме: ветеранів та ветеранок, військових, рятувальників, пожежників і бійців та бійчинь територіальної оборони, головним завданням яких на час війни став захист батьківщини. Необхідно надати документ, що підтверджує ваш статус.
  6. Projector Institute. Дарує свої курси з гуманітарних дисциплін. Тут програми з дизайну, літератури, коміксів, аніме, історії кіно, гейміндустрії та автодизайну. Курси безкоштовні, але треба пройти процедуру авторизування і покупку курсу за 0 грн.
  7. Mondly. Поширений сервіс для вивчення мов. Пропонує курси для українців абсолютно безкоштовно. При реєстрації варто вказати рідну мову українську, щоб отримати преміум-доступ.
  8. PortaOne. Це спеціалізований навчальний центр для охочих отримати IT-спеціальність з нуля або систематизувати свої знання, якщо у вас уже є досвід в IT-сфері. Є безкоштовні курси і платні стажування. Для вступу необхідно пройти конкурс. Зазвичай курси тривалі, розраховані від 3 до 5 місяців. Тому організатори проводять співбесіди з кандидатами, щоб з'ясувати чи дійсно їм це потрібно, чи буде час і відповідна мотивація, щоб завершити навчання.
  9. Beetroot Academy. Шведсько-українська ІТ-школа, яка допомагає людям перейти на новий кар'єрний рівень. Зробили для новачків курс знайомства з IT-професіями. Тут можна пройти невеличкі курси, щоб зрозуміти чи це ваше.
  10. ВУМ. ВУМ online запрошує до самоосвіти та саморозвитку кожного громадянина, незалежно від його статусу чи соціального становища, але найперше - тих, хто хоче реальних змін у персональному житті, у житті своєї громади, у житті держави Україна. Пропонує більш 30-ти тем для безкоштовного навчання. Онлайн-курси пов'язані з такими напрямками, як персональний розвиток, реалізація потенціалу, підприємництво, формування відкритого суспільства в Україні.

Власне, гранти на відкриття власної справи – це ще один спосіб працевлаштування ветеранів та ветеранок. Про те, що таке ветеранський бізнес, як задовольнити його потреби, зміни у державній політиці та підтримку підприємницьких ініціатив, читайте у блозі "Мілітарний".

Ми ж, у свою чергу, розкажемо на що найчастіше виділяються гранти, де їх шукати та до чого варто бути готовими.

Грантова підтримка бізнесу може бути державною та за рахунок іноземних організацій. Державні програми частіше спрямовані на новачків і тих, хто ще не отримував гранти. Міжнародні ж організації частіше дивляться на надійну грантову історію. Для них більшу довіру мають ті проєкти, що вже отримували кошти від інших організацій і вдало розвивають свої ініціативи.

Великою перевагою грантових коштів є те, що їх не треба повертати, як, наприклад, кредитні. Але таке фінансування передбачає звітність перед донорами, в деяких випадках є необхідність співфінансування проєкту та виключає отримання грошей "на руки". Найчастіше гранти видаються на:

  1. навчання
  2. стажування
  3. започаткування та підтримку власної справи
  4. підтримку бізнесу
  5. підтримку переселенців
  6. підтримку культурного і креативного секторів
  7. участь українського бізнесу у міжнародних торговельних заходах
  8. допомогу малим агровиробникам
  9. допомогу мікро-, малим та середнім сільськогосподарствам, які є приватними виробниками
  10. Greentech підприємства, які надають рішення в секторах відновлюваної енергетики, енергоефективності та ресурсоефективності
  11. підтримку діяльності соціальних підприємств в умовах війни
  12. проведення досліджень в різних галузях
  13. поїздки на конференції, семінари або стажування в інших країнах
  14. підтримку різноманітних стартапів, проєктів та талантів

Приклади організацій, які надають гранти:

  1. IREX
  2. UNDP
  3. EBRD
  4. EU
  5. USAID
  6. Renaissance Fund
  7. Eastern Europe Fund Європа
  8. USA Peace Corp
  9. GIZ CIM
  10. ESC (European Solidarity Corps)
  11. House of Europe ("Дім Європи")
  12. Міжнародна організація з міграції
  13. Міжнародний фонд "Відродження"
  14. Представництво ООН в Україні

Де шукати можливості та фінансування:

  1. Громадськийпростір
  2. Креативна Європа в Україні
  3. Ресурсний центр "Гурт"
  4. Український культурний фонд
  5. Дія.Бізнес

На які телеграм-канали підписатись, щоб отримувати інформацію про гранти, стажування та вакансії:

  1. Lobby X
  2. Вакансії в креативних індустріях. Проєкт Platfor.ma
  3. "Стався метч"
  4. Медіаплатформа
  5. House of Europe
  6. Громадський простір
  7. Агент Happy Monday

Окремо рекомендуємо ознайомитись із гайдом для компаній, що збираються працевлаштовувати ветеранів і ветеранок. Посібник створила благодійна організація Veteran Hub, завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX та Veteran Hub за підтримки Державного департаменту США. Вони ж надають психологічні консультації, необхідні пояснення юристів щодо статусів і черг, а також допомагають з пошуком роботи в тилу та заповненням грантових заявок. Отримати підтримку можна за телефоном +38 067 348 28 68.

Матеріал було підготовлено організацією Доступно.UA в рамках проєкту, що проводиться завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти