"Нам не вистачатиме": Зеленський - про дефіцит снарядів для ППО

6 квітня 2024, 22:19
Президент зазначив, що великий дефіцит снарядів для систем ППО спостерігатиметься, якщо російські окупанти атакуватимуть Україну з такою ж високою інтенсивністю
Патріот, Зеленський
Зеленський розповів про дефіцит снарядів для ППО / Колаж: Главред, фото: Офіс президента, Вікіпедія

В України може виникнути серйозний дефіцит снарядів для систем ППО, якщо російські окупанти продовжать атакувати країну з повітря з такою самою інтенсивністю. Про це президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю телемарафону "Єдині новини".

"Сьогоднішня інтенсивність росіян досить висока, запас ППО у нас на сьогодні є, але ми повинні думати про те, що буде завтра. Завтра інтенсивність може продовжитися - і нам не буде вистачати", - сказав він.

Станом на зараз в України є необхідні снаряди, але через недостатню кількість самих систем ППО неможливо "закрити" всю країну повністю. Це змушує перевозити системи і вибирати, яке місто або об'єкт захищати.

відео дня

Дивіться відео про можливий дефіцит засобів ППО:

'Нам не вистачатиме': Зеленський - про дефіцит снарядів для ППО
Зеленський розповів про дефіцит снарядів для ППО / фото: скріншот

За словами Зеленського, Україні необхідно 25 систем Patriot (або аналогів) по 6-8 батарей у кожній, щоб закрити все небо від ворога.

"Уже всі наші партнери про це прекрасно знають і навіть знають точки, де мають стояти відповідні системи", - сказав Зеленський.

Інфографіка patriot, патріот
ЗРК Patriot / Главред

ЗРК Patriot

Patriot - американська система. Вона є в арсеналі США та низки країн НАТО. Комплекс прийняли на озброєння сорок років тому і відтоді кілька разів серйозно модернізували. Він ефективно збиває крилаті ракети і безпілотники.

Комплекс Patriot може контролювати до півсотні цілей і при цьому стріляти одночасно по п'яти з них. При цьому розмір і висота польоту ракети, літака або дрона, які треба збити, особливого значення не мають.

Універсальний засіб протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах. Забезпечує протиракетну оборону (ПРО) на рівні армії США.

Вартість поставки 9 батарей (по 4 ПУ на батарею) систем Patriot може доходити до $9 млрд (містить у собі: 36 ПУ ЗКР PAC-3 (9 батарей по 4 ПУ), 288 ЗКР PAC-3, 216 ЗКР з удосконаленим наведенням GEM-T, 10 комплектів РЛС із фазованою решіткою, 10 контрольних станцій захоплення цілі).

Вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн дол. США.

Системи Patriot - Україна потребує засобів ППО

Нагадаємо, Україна поки що єдина країна, яка щодня обороняється від атак балістичними ракетами, тому "Патріоти" мають бути доставлені в країну якнайшвидше, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба після зустрічі з польським колегою Радославом Сікорським у Брюсселі.

Також для повного захисту Києва та інших обласних центрів від ракетних ударів потрібно щонайменше 50-60 установок Patriot і SAMP/Т. Генерал Микола Маломуж зазначив, що Україні потрібні комплексні засоби ППО, а не тільки Patriot.

Як повідомляв Главред, президент Зеленський висловився про дефіцит систем ППО. Він зазначив, що Україна поки що не має комплексного захисту неба від атак РФ і прокоментував ситуацію з поставками нових систем ППО.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти