Шукати призовників за місцем проживання: юрист розповів, чи законно це

3 грудня 2023, 18:36
7553
Як каже юрист Ростислав Кравець заходити в квартири людей співробітники військкоматів і Нацполіції з Муніципальною вартою без рішення суду права не мають.
Мобілізація, ВСУ
Безпосередньо до помешкань військовозобов'язаних заходити без спеціального дозволу суду не можна - юрист / колаж Главред, фото УНІАН та Генштаб ЗСУ

У Запоріжжі представники територіальних центрів комплектування (в просторіччі - військкомати), Муніципальної варти і Нацполіціі об'єдналися для того, щоб обходити будинки, в яких проживають військовозобов'язані громадяни. Як пояснив юрист Ростислав Кравець в порталу "Факти ICTV", заходити безпосередньо в житла такі люди без спеціального дозволу суду не можуть.

До "реформування" процесу мобілізації вдалася місцева влада Запоріжжя. І нібито вже сформована 21 мобільна група, яка буде здійснювати обходи в різних районах міста з 07:00 до 09:00 і з 17:00 до 19:00.

Перший заступник мера Запоріжжя Олександр Власюк повідомив, що доступ до під'їздів мобільним групам повинні надавати голови ОСББ та керуючі компанії.

відео дня

"Основне завдання - донести до тих громадян, які не з'явилися [в ТЦК ‒ Главред], що їм потрібно з'явитися і пройти медичне обстеження, а також провести звірку у військкоматах", – сказав чиновник.

Ростислав Кравець заявив, що представники військкоматів, Муніципальної варти та Нацполіції під час обходів не мають права проникати в домоволодіння до рішення суду.

"Все, що вони можуть, це підходити під двері, дзвонити, вручати повістки", – пояснив юрист.

Правозахисник нагадав основні правила - повістка повинна бути вручена особисто в руки людині, якій вона адресована. Військовозобов'язаний повинен поставити підпис про отримання.

Мобілізація в Україні

Раніше повідомлялося про те, що в Україні змінять правила відстрочки від мобілізації. У Верховній Раді України працюють над новим законопроєктом щодо мобілізації в Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новий план мобілізації буде готовий наступного тижня. Президент України анонсував новий комплексний план з мобілізації військовослужбовців в Україні.

Як раніше стало відомо, в Україні можуть змінитися вимоги до відстрочки і правила для студентів. Про це повідомила заступник голови комітету парламенту з питань нацбезпеки Мар'яна Безугла. Вона заявила, що в уряді працюють над законопроектом, проте фінальних пропозицій і тексту проекту поки немає.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти