Експерт спрогнозував, що США вимагатимуть від України в обмін на "плюшки"

15 березня 2021, 10:51
Вашингтон продовжуватиме підтримувати Київ, оскільки Україну можна використовувати для стримування Росії.
Білий дім
Ілля Куса розповів, яку підтримку Київ може отримати від Штатів/ Фото Reuters

Україна - прифронтова периферійна країна, яка перебуває на вістрі стримування політичних амбіцій Російської Федерації в Центрально-Східній Європі. Тому США продовжуватимуть підтримувати нашу країну. Однак наскільки далеко Вашингтон зайде в своїй допомозі Києву, залежатиме від самої України й тих людей, які ухвалюють рішення.

Таку думку озвучив у коментарі Главреду експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

Він спрогнозував, яку підтримку Київ може отримати від Штатів. За його словами, США напевно збільшать фінансову допомогу з питань безпеки. Також, найімовірніше, збільшаться поставки нелетального і летального озброєння в Україну. Крім того, Україна може очікувати активізації ролі Вашингтона в переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

відео дня

"Однак поки незрозуміло, в якому саме форматі, а також яку мету буде переслідувати Україна, якщо стане затягувати Штати в нормандський або який-небудь інший формат", - зазначив Куса.

Натомість США схилятимуть українську владу до проведення реформ.

"В першу чергу, від нас вимагатимуть реформування судових органів, продовження децентралізації, а також ефективної боротьби з олігархатом, принаймні, з тим, до якого у США є претензії", - спрогнозував експерт.

За словами Куси, Вашингтону хотілося б бачити Україну ідеологічно близькою, сильною ринковою країною, яку можна використовувати для стримування Росії.

читайте такожThe Washington Post пояснила, чому Байден досі не подзвонив Зеленському

Відносини України та США - про що раніше писав Главред:

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен в ході слухань у Конгресі 10 березня заявив, що Сполучені Штати планують продовжувати зміцнювати підтримку України.
  • 1 лютого відбулася перша телефонна розмова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і держсекретаря США Ентоні Блінкена.
  • Під час бесіди Блінкен заявив, що Штати продовжать надавати Україні "надійну економічну та військову допомогу".
  • Глава МЗС України після розмови з держсекретарем США повідомив, що сторони підтвердили важливість стратегічного партнерства України та США і домовилися зробити його більш амбітним.
  • В Офісі президента вважають за необхідне залучити США до мінських переговорів і переговорів в нормандському форматі щодо Донбасу. Там впевнені, що участь Вашингтона дозволить зробити переговорний процес більш ефективним.
  • Директор аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов вважає, що США "не впишуться" за Україну в переговорах щодо Донбасу.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти