Ціна допомоги: як США "впишуться" за Україну і що зажадають натомість

15 березня 2021, 06:49
Вашингтон хоче бачити Україну сильною та ідеологічно близькою країною, яку можна використовувати задля стримування Росії.
Байден
У адміністрації Байдена немає нестримного бажання впрягатися за Україну / Reuters

Заява держсекретаря США Блінкена, що Сполучені Штати мають намір посилити підтримку України у сферах безпеки, економіки та зміцнення демократії, означає, що натомість Вашингтон вимагатиме від нашої країни виконання низки кроків.

У широкому розумінні Штати схилятимуть українську владу до проведення реформ у нашій країні. В першу чергу, від нас вимагатимуть реформування судових органів, продовження децентралізації, а також ефективної боротьби з олігархатом, принаймні, з тим, до якого у США є претензії.

Посилення підтримки України Сполученими Штатами може проявитися наступним чином:

відео дня
  • Штати напевно збільшать фінансову допомогу Україні у питаннях безпеки. Якщо зараз ми отримуємо 400 мільйонів доларів, то будемо отримувати більше.
  • Ймовірно, збільшаться поставки нелетального і летального озброєння в Україну. І у Байдена, і у Конгресу вже помітна готовність до цього.
  • Україна може очікувати активізації ролі Сполучених Штатів у переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Однак поки що не зрозуміло, в якому саме форматі, а також яку мету буде переслідувати Україна, якщо стане затягувати Штати в нормандський або який-небудь інший формат.

Названі напрямки вже чітко проглядаються і часто обговорюються в США. Зокрема, всі вони були згадані в недавній аналітичній статті колективу авторів на Atlantic Council, де давалися рекомендації Байдену.

Мотиви і причини готовності США активніше допомагати Україні – ті самі, що й раніше. Штати підтримують нас із тих же причин, чому роблять це з 2014 року: для них Україна – це прифронтова периферійна країна, яка знаходиться на вістрі стримування політичних амбіцій Російської Федерації у Центрально-Східній Європі. На цьому кластері регіональної безпеки зараз тримаються всі наші відносини з США.

Штатам хотілося б бачити Україну сильною ринковою країною, ідеологічно близькою, яку можна використовувати задля стримування Росії (не в наступальних діях).

читайте такожПри Байдені США будуть миритися з Москвою за рахунок УкраїниІнше питання – наскільки далеко Вашингтон готовий зайти, допомагаючи Україні. І на нього поки що немає жодної відповіді. Що можуть і хочуть зробити для України деякі члени команди Байдена (далеко не всі) – це предмет дискусій у Білому Домі. Тому поки що складно передбачити, що реально буде на виході.

Втім, можна точно сказати, що у адміністрації Байдена немає нестримного бажання впрягатися за Україну, скрізь і все збільшувати, посилювати, нарощувати. Українській владі, безумовно, цього хотілося б, і саме таку картинку вона створює. Але – ця картинка помилкова: навпаки, США щодо України поводяться дуже обережно, хоча у зв'язку з приходом до влади Байдена активізувалося безліч проукраїнських конгресменів і лобістських груп, які закликають щось робити для України, активніше їй допомагати. Що буде в підсумку – це питання.

Дуже багато залежить від самої України – які ініціативи вона буде прив'язувати до активізації Штатів. Безумовно, доброзичливими настроями низки американських політиків потрібно користуватися. Чи зуміємо ми не упустити цю можливість, залежить від тих, хто приймає рішення в Україні.

Ілія Куса, експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти