Експерт оцінив, чи зможе Україна відбивати удари російських "Кинджалів"

4 січня 2024, 01:43
За словами Мельника, однією з проблем є недостатня кількість комплексів Patriot і ракет до них.
Олексій Мельник, ракета Кинджал
Олексій Мельник оцінив, чи зможе Україна відбивати ракетні удари РФ / Колаж: Главред, фото: УНІАН, КГВА

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник спрогнозував, чи зможе Україна надалі протидіяти ракетним ударам країни-агресора, особливо якщо РФ буде застосовувати ракети "Кинджал", оскільки, згідно з інформацією видання The Telegraph, можливі перебої з ракетами для Patriot.

Мельник зазначив, що навіть найсучасніше ППО не дає стовідсоткової гарантії, і однією з проблем є недостатня кількість як самих комплексів Patriot, так і ракет до них.

"Коли саме настане момент, під час якого кількість цілей буде превалювати над можливостями української ППО перехоплювати ці ракети, невідомо. Під час атаки 2 січня такої критичної ситуації не спостерігалося", - сказав він у інтерв'ю Главреду.

відео дня

За його словами, Росія робить ставку на те, що Україні не вистачить ракет.

"Можливо, вибір часу на накопичення впродовж останніх двох місяців був обраний не випадково, адже саме протягом цього терміну з обговоренням поставки західної допомоги в публічній площині почалися проблеми. Тому я не виключаю, що цей фактор брався до уваги при плануванні ударів по Україні російським керівництвом", - припустив Мельник.

Як повідомляв Главред, раніше Олексій Мельник пояснив, навіщо російські окупанти влаштовують масовані ракетні обстріли України.

За його словами, мета цих ударів – "залякування насамперед українського суспільства, військово-політичного керівництва, а також опосередкований сигнал нашим закордонним партнерам".

Олексій Мельник

Олексій Мельник - співдиректор програм з питань зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова. Підполковник запасу ЗСУ, учасник миротворчих операцій Організації об'єднаних Націй. У Збройних силах України працював заступником командира авіаційної бази з льотної підготовки.

Ракетні удари РФ по Україні

Вранці 2 січня в Україні була оголошена повітряна тривога у низці областей. Згодом серія вибухів прозвучала в Харкові та Києві.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що внаслідок ракетного удару РФ по Україні 2 січня 92 людини отримали поранення. Відомо про чотирьох жертв російської атаки.

За попередніми даними, противник застосував 99 засобів повітряного нападу - ракет різних типів. Силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії з підрозділами Сил оборони України знищено 72 повітряні цілі:

  • 10 з 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал";
  • 59 з 70 крилатих ракет Х-101 / Х-555 / Х-55;
  • 3 з 3 крилатих ракет "Калібр".

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти