До 5 років тюрми та блокування рахунків: що буде, якщо не оновити дані в ТЦК

15 травня 2024, 16:28оновлено 16 травня, 18:34
10594
В Україні з 18 травня буде змінено порядок та правила проведення мобілізації та військового обліку. Главред з'ясував, що буде, якщо не оновити дані у ТЦК та СП.
До 5 років тюрми та блокування рахунків: що буде, якщо не оновити дані в ТЦК
Що буде якщо не оновити дані в ТЦК - які штрафи за ігнорування повістки / Колаж Главред, фото: УНІАН, pexels

18 травня в Україні набере чинності новий закон про мобілізацію. За новим законом, всі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років протягом 60 днів повинні звернутись до ТЦК та СП, ЦНАПів для уточнення і оновлення військово облікових даних. Крім того, буде можливість оновлення даних в електронному режимі. Про те, що буде, якщо ігнорувати оновлення даних та повістки до ТЦК та СП розповів у своєму YouTube адвокат Ігор Ясько.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те правила військового обліку в Україні, рекомендуємо наш матеріал: Новий військовий облік в Україні з 18 травня: що таке ВІН-код і як його отримати.

Що буде, якщо не оновити дані у ТЦК та СП

За його словами, новий закон про мобілізацію в Україні зобов'язує всіх чоловіків з'явитися до ТЦК і там оновити свої дані або стати на військовий облік.

"Тобто 60 днів виділяється для того, щоб ми з'явилися до ТЦК і оновили свої дані. Якщо протягом 60 днів людина не з'являється до ТЦК і не оновлює свої дані, тоді центр комплектування звертається до правоохоронних органів, це до поліції, і тоді поліція повинна встановити де проживає особа, встановити її дані, ідентифікувати і зобов'язати", - вказує він.

Тобто, за словами адвоката у разі неявки до ТЦК та СП протягом 60-ти днів після 18 травня поліція починає локальний розшук чоловіка, який не з'явився для оновлення даних.

"Потім ці правоохоронні органи можуть вас зупинити. Встановивши, що ви не з'явилися (до ТЦК та СП - ред.) і є запит на розшук, можуть зобов'язати вас звернутися до ТЦК, для того, щоб оновити свої дані або стати на військовий облік".- додає Ігор Ясько.

Дивіться відео про те, що буде, якщо не оновити дані у ТЦК та СП:

Юрист наголошує, що після цього ТЦК та СП насилає вимогу зобов'язує вас з'явитися для оновлення даних.

"Тобто 60 днів було добровільно, а це вимога зобов'язальної дії з'явитися протягом 10 днів в ТЦК і оновити свої дані. Якщо ж ви цього також не робите, то потім на вас ТЦК має звертатися до суду з позовом про обмеження ваших прав. Це, як правило, у керуванні транспортними засобами. Або також (ви можете - ред.) отримати штраф у сумі 25 тисяч гривень, тобто і обмеження в керуванні транспортних засобів, і плюс штраф 25 тисяч гривень. Якщо ж ви отримаєте штраф і не сплатите 25 тисяч гривень, тоді вас обмежать і в керуванні транспортними засобами, і відповідно заблокують всі рахунки", - говорить адвокат.

Ігор Ясько вказує на те, що вже після цього, відбувається оголошення в розшук.

"Після цього вас вже можуть зупинити, наприклад на блокпосту, і уже поліцейські або представники ТЦК доставлять вас примусово до ТЦК", - вказує він.

Хто такий Ігор Ясько

Ясько Ігор - адвокат, кандидат юридичних наук, керуючий партнер юридичної компанії "Winner", керівник практики безпеки бізнесу. Член Ради Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, юридичний партнер Громадської спілки "Міжнародний Київський клуб партнерських палат".

Який штраф за неоновлення даних у ТЦК та СП

Крім того, у Верховній Раді зазначили, що військовозобов'язані, що вже отримали кілька штрафів за порушення правил військового обліку та закону про мобілізацію в Україні можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Подробиці нововведення в коментарі для ТСН.ua розповіла народна депутатка та членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

"Потрібно розуміти поетапність застосування штрафів. Спочатку накладається адміністративний штраф. Якщо порушник не сплачує його, то військовозобов’язаному може бути виписаний другий штраф, більший за попередній. Для фізичних осіб йдеться про суми від 17 тис. грн. до 25 тис. грн", - каже Ірина Фріз.

Хто така Ірина Фріз?

Іри́на Васи́лівна Фрі́з (нар. 25 вересня 1974, Євпаторія, Кримська область) — український політик, народний депутат України VIII та IX скликань. Член партії "Європейська Солідарність", пише Вікіпедія.

З травня 2023 року є членкинею Комітету Верховної Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки, у листопаді того ж року ініціювала питання про зняття Безуглої з посади голови підкомітету з цивільного нагляду та контролю.

Чи є кримінальна відповідальність за неоновлення даних у ТЦК та СП

Ірина Фріз додала, що у разі несплати штрафів за порушення правил військового обліку, ігнорування необхідності оновлення облікових даних після сплати штрафу, особа підпадає під кримінальну відповідальність за порушення закону про мобілізацію.

Фраз вказує на те, що це вважається ухиленням від мобілізації, а не простим порушенням військового обліку, і, відповідно, за це може бути накладено покарання від 3 до 5 років позбавлення волі в умовах воєнного стану, як це передбачено чинним законодавством.

До 5 років тюрми та блокування рахунків: що буде, якщо не оновити дані в ТЦК
Що зміниться в законі про мобілізацію з 18 травня / Інфографіка: Главред

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти