Новий військовий облік в Україні з 18 травня: що таке ВІН-код і як його отримати

15 травня 2024, 09:43оновлено 17 травня, 14:57
217241
При оновленні даних в ТЦК та СП військовозобов'язаним у військовий квиток наклеюють унікальний штрихкод. Главред з'ясував, для чого він потрібний.
Новий військовий облік в Україні з 18 травня: що таке ВІН-код і як його отримати
Для чого штрихкод у військовому квитку - що таке ВІН-код і як його отримати / Колаж Главред, фото: Главред, УНІАН

Електронний код військовозобов'язаних (або як іноді його називають ВІН-код) в Україні є унікальним цифровим ідентифікатором, який використовується для обліку військовозобов'язаних громадян в системі "Оберіг". Цей код створений для спрощення процесу обліку, зберігання даних і взаємодії між різними державними органами.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про нові правила мобілізації з 18 травня, рекомендуємо наш матеріал: хто не підлягає мобілізації за новим законом: усі категорії та пояснення юриста.

Що означає штрихкод у військовому квитку

Штрихкод у військовому квитку, який складається із 19 цифр виконує ряд важливих функцій:

відео дня
  • Облік військовозобов'язаних: ЕКВ дозволяє вести точний і актуальний облік громадян, які підлягають військовому обов'язку.
  • Документообіг: завдяки ЕКВ спрощується обробка документів, пов'язаних з військовою службою, таких як повістки, довідки тощо.
  • Взаємодія з державними органами: ЕКВ полегшує обмін інформацією між ТЦК та СП, державними установами та іншими організаціями.
  • Контроль та аналітика: використання електронного коду дозволяє проводити аналітику та моніторинг виконання військових обов'язків.

Основна мета цього коду – прискорити пошук інформації про конкретну особу в реєстрі. Електронний номер додається до військово-облікових документів громадянина, що полегшує ведення військово-облікової документації.

"Це просто номер запису в єдиному державному реєстрі військовозобов'язаних. Саме завдяки йому не потрібно шукати всю інформацію в картотеках, вона вже наявна в електронному вигляді", – додав помічник начальник з правової оборони Одеського обласного ТЦК та СП Іван Жук..

Як пояснили в ТЦК та СП, наразі держава не визначила іншого використання цього коду. Військовозобов'язаний не зобов'язаний знати чи запам'ятовувати цей код.

Хто такий Іван Жук

Іван Жук - помічник начальника з правової роботи Одеського обласного ТЦК та СП.

Як дізнатися свій ВІН-код

ВІН-код або електронний код військовозобов'язаного формується автоматично при внесенні даних до реєстру. Проте вже відомі випадки, коли людей викликають у ТЦК для присвоєння ВІН-кодів. Це означає, що людина може отримати повістку і повинна з'явитися в ТЦК, щоб вписати або вклеїти електронний код у свій військово-обліковий документ.

"При цьому, як зазначають представники ТЦК, не обов’язково його запам’ятовувати. Номер буде вписаний у ваш військовий квиток чи в інший обліковий військовий документ, який у вас є на руках. І таким чином у подальшому вас буде легко в цій дуже великій базі знайти і дізнатись всю інформацію про вас", – пояснює юрист і адвокат Ростислав Кравець.

Якщо вам цікаво дізнатись про нові правила бронювання від мобілізації в Україні, рекомендуємо наш матеріал: Бронювання від мобілізації: в Україні змінили правила для військовозобов'язаних.

Хто такий Ростислав Кравець

Ростислав Юрійович Кравець — український адвокат, старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери".

Як отримати ВІН-код

Для отримання персонального ВІН-коду необхідно зробити ряд дій:

  • Реєстрація в військовому комісаріаті: громадянин повинен звернутися до ТЦК та СП за місцем проживання для постановки на облік.
  • Подання документів: необхідно подати особисті документи, такі як паспорт, ідентифікаційний код, а також медичні довідки.
  • Отримання коду: після перевірки документів і постановки на облік, військовозобов'язаний отримує свій електронний код.

Отримання ЕКВ є обов'язковим для всіх громадян України, які підлягають військовому обов'язку, і значно спрощує адміністративні процеси, пов'язані з військовою службою.

Хто перевірятиме ВІН-коди у військовозобов'язаних

Юристи повідомляють, що громадяни отримують штрихкоди у свої військово-облікові документи, які будуть важливими після набуття чинності новим законом про мобілізацію.

"На даний момент, коли люди оновлюють свої дані, вони отримують відповідний штрихкод у військово-обліковий документ. Навіщо це потрібно? Після 28-го числа, коли територіальні центри комплектування та поліція матимуть повноваження перевіряти військово-облікові документи, вони зможуть визначити, що особа оновила свої дані, завдяки актуалізації інформації через електронний реєстр "Оберіг'", – пояснює експерт і додає, що після 18-го травня буде введена нова форма військово-облікових документів.

Зазначається, що станом на зараз ці коди існують у вигляді штрихкодів у військових квитках, що роздруковані з бази "Оберіг", однак за деякими даними після 18-го травня буде введено нову форму військово-облікового документа.

Дивіться відео про те, для чого потрібний штрихкод у військовому квитку:

"Це буде електронний витяг з реєстру "Оберіг", який дозволить встановити статус призовника, військовозобов'язаного або резервіста: чи оновив він дані, підлягає мобілізації, має право на відстрочку тощо", – зазначив юрист Юридичної групи Primus Partners.

Новий військовий облік в Україні з 18 травня: що таке ВІН-код і як його отримати
Що зміниться в законі про мобілізацію з 18 травня / Інфографіка: Главред

Що відомо про реєстр "Оберіг"

Єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" — державний реєстр, що містить інформацію про всіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів віком від 17 до 60 років, повідомляє Вікіпедія.

Ця електронна інформаційна система для збору, зберігання, обробки та використання персональних даних створена для забезпечення військового обліку громадян України. Створення і робота реєстру фінансується коштом держбюджету та інших джерел.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти