"Більше нам ніхто не допоможе": лікар передрік по 40 тисяч хворих на COVID-19 українців щодня за тиждень

23 січня 2022, 15:11
Ще тиждень-два захворюваність буде рости, може дійти і до 40 тисяч в день.
коронавірус
Лікар передрік по 40 тисяч українців на день через тиждень / колаж УНІАН, Pixabay

Пік нового спалаху захворюваності на коронавірус в Україні можна очікувати в кінці січня-початку лютого. Кількість нових виявлених випадків може досягати 40 тисяч на добу. Однак "збити шапку" цієї хвилі можуть самі українці, якщо згадають про всі відомі заходи захисту, маски, дистанції і так далі, заявив ексголовний санітарний лікар України Сергій Бережнов.

"Конкретна цифра нових випадків захворювань на добу залежатиме від того, скільки людей ми протестуємо. Зрозуміло, що йде зростання кількості заражень і хворих. Думаю, ще тиждень-два захворюваність ростиме, може дійти і до 40 тисяч в день. Тому лікарні повинні бути готові до того, що збільшуватиметься кількість тих, хто потребує госпіталізації", - сказав Бережнов в інтерв'ю Obozrevatel.

За його словами, збити пік цієї хвилі епідемії зможемо тільки ми самі, "більше нам ніхто не допоможе". Потрібно, щоб всі ми виконували ті вимоги запобігання зараження і поширення, які всім відомі.

"Багато хто говорить: так маска не захистить... не тебе вона не захистить, а захистить оточення від тебе! Вона запобіжить масове виділення вірусу, якщо людина є носієм. Він менше заразить навколо себе. Хірург одягає маску не для того, щоб захистити себе, а щоб захистити пацієнта, який лежить на операційному столі", - особливо зазначив Бережнов.

Він звернув увагу на те, що єдиним дієвим заходом при інфекціях, які передаються повітряно-крапельним шляхом, є роз'єднання, розрив ланцюгів передачі.

"Імунізація теж дієвий спосіб, але щоб отримати максимальний ефект, потрібно прищепити 80-90% населення", - сказав Бережнов.

Також колишній міністр додав, що локдауни призводять до економічних втрат. Але якщо порахувати, скільки захворювань таким чином можна запобігти, то економіка, швидше, виграє.

Нагадаємо, 20 січня глава МОЗ Віктор Ляшко заявив, що Україні почався спалах коронавірусу. Найскладніша ситуація в західній частині країни.

21 січня київська влада звернулася до місцевих роботодавців з проханням перевести своїх співробітників на дистанційний режим роботи. До такого рішення чиновники прийшли через стрімке зростання кількості випадків інфікування COVID-19 в місті.

З 24 січня Івано-Франківська область переходить у "червону зону" епідемічної небезпеки через сплеску коронавірусу.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти