StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як виростити сукуленти з листка: квітникарка показала найбільш "ледачий" спосіб

21 вересня 2024, 11:08
51
Щоб сукуленти пустили коріння, можна використовувати два методи. Кожен з них має свої плюси та мінуси.
Ехеверія
Як зробити, щоб сукуленти пустили коріння - поради квітникаря / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Багато хто любить вирощувати сукуленти, такі як ехеверія або грошове дерево, оскільки вони не вимагають ретельного догляду. Але іноді навіть із цими невибагливими рослинами виникають проблеми - вони починають витягуватися, випадати з горщика і перестають бути привабливими. Ці процеси досить поширені, особливо в зимові місяці, коли рослинам не вистачає світла. Також сукуленти можуть постраждати через надмірний полив, внаслідок якого може початися гниття стебел або коренів, і рослина починає скидати листя. У цьому випадку єдиний вихід - розмножувати сукуленти листям. На Youtube-каналі Classy Flowers розповіли, як виростити сукуленти з листа.

Якщо у вас вдома є товстянка, то можливо вам захочеться домогтися її цвітіння. Досвідчені квітникарі, які знають все про догляд за крассулою, поділилися порадами, як змусити цвісти грошове дерево і насолодитися прекрасним видом цвітіння цієї невибагливої рослини. Детальніше читайте в матеріалі: Дві підгодівлі змусять цвісти грошове дерево: як приготувати добриво для товстянки.

Як укоренити листочок сукуленту

Є два найбільш ефективних способи розмноження сукулентів. У кожного з них є плюси і мінуси.

Перш за все, після збору листя, призначеного для розмноження, потрібно переконатися, що воно підсохло на повітрі протягом щонайменше доби. Це допоможе запобігти загниванню та прискорить утворення калюса.

Якщо верхня частина сукулентної рослини має здоровий, а не гнилий або пошкоджений вигляд, нехай навіть і сильно витягнута, є велика ймовірність, що вдасться вкоренити верхівку і зберегти батьківську рослину.

Потрібно відрізати нижню частину стебла, залишаючи приблизно 5 сантиметрів, і помістити його в стерильний ґрунт для кактусів або звичайний садовий ґрунт, рясно змішаний з піском.

Скриншот
Скриншот

Багато хто вважає, що один із способів укоренити листя полягає в тому, щоб розмістити листя сукуленту на вологій поверхні ґрунту. Однак це не найвдаліший варіант, оскільки для розвитку ніжних коренів потрібен певний рівень вологості.

Якщо ви забудете полити ґрунт, частина листя може втратити тургор через зневоднення і втратить здатність до росту. І це дуже часто незворотній процес. Тому замість того, щоб просто залишати листя на поверхні, краще встромити його в ґрунт, але не глибоко - не більше одного сантиметра.

Важливо! Переконайтеся, що в ґрунтовій суміші досить багато піску, щоб забезпечити хорошу циркуляцію повітря та дренаж. У цьому разі, навіть якщо ви забудете їх полити, листя не зневодниться дуже швидко.

"Перевага цього методу в тому, що це найпростіший та ледачий спосіб розмноження сукулентів. Він не потребує зайвої уваги та простий навіть для новачків", - розповіла авторка каналу.

За її словами, досить поливати горщик лише раз на кілька днів, а то й тижнів, якщо вологість повітря висока. У результаті молоді сукуленти рано чи пізно з'являться на поверхні ґрунту.

Скриншот
Скриншот

Мінус цього методу в тому, що ви не можете бачити, що відбувається всередині ґрунту, поки на поверхні не з'являться нові молоді сукуленти.

Іноді замість росту листя воно уражається грибками і бактеріями і може відбуватися повільний процес гниття, що вбиває лист. Варто зазначити, що в рази такого методу вкорінення є ризик втратити приблизно 30-40% листя.

Скриншот

Розмноження сукулентів у воді

Ще один спосіб укоренити соковите листя - використовувати воду. У цьому випадку дуже важливо пам'ятати, що коріння розвивається зі стовбурових клітин, розташованих в основі листа. При цьому їм необхідна не лише волога, а й повітря.

Листя потрібно розмістити так, щоб воно лише злегка торкалося поверхні води, тому що крихітне коріння розвиватиметься саме на межі води та повітря.

Скриншот
Скриншот

Якщо помістити листя занадто глибоко у воду, процес укорінення майже завжди неминуче невдалий через недостатню кількість кисню. У результаті листя починають вражати гнильні бактерії. Проблему гниття можна легко усунути, додавши у воду кілька кристалів перманганату калію або капсулу з активованим вугіллям.

Скриншот

Цей метод дещо складніший, оскільки необхідно вибрати правильний контейнер або ж самим виготовити його. Але плюсом є те, що ви завжди можете спостерігати і контролювати те, що відбувається. Ви зможете побачити і видалити гниле листя, якщо воно є. Та й рівень відходів при цьому методі досить низький.

Крім того, не потрібно часто піклуватися про рівень води, оскільки вода в закритих контейнерах не дуже швидко випаровується.

"Зазвичай на той час, коли молоді сукуленти готові до пересаджування у великий горщик, батьківське листя віддає всі поживні речовини та починає відмирати біля основи та скоріше відпадає. Укорінення листя сукулентів у воді часто дає більш швидкі результати порівняно з ґрунтовим методом, але з незначними відмінностями. Таким чином, метод укорінення у воді швидший, з меншими втратами, краще контрольований, захопливий, але трохи складніший", - додала авторка каналу.

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - з Канади і розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Дивіться відео - Розмноження сукулентів листям у воді та ґрунті - який спосіб кращий:

Раніше Главред писав, як реанімувати орхідею з корінням, але без листя.

Не так багато людей знають, що в орхідеї є шанс на відродження. Моноподіальні стебла орхідеї фаленопсис можуть виробляти діток на тому, що залишилося після втрати крони. Просто потрібно оглянути свою орхідею перед тим, як її викинути. І якщо у пошкодженої орхідеї все ж є здорове коріння, то у неї є шанс рости.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти