StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як реанімувати орхідею з корінням, але без листя: унікальний метод

16 вересня 2024, 12:08
12431
Що робити з орхідеєю, яка втратила всі листочки? Найголовніше - не поспішайте нести рослину в сміттєвий бак.

Орхідея
Як реанімувати орхідею з корінням, але без листя / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, скріншот

Орхідеї - прекрасні, але дуже тендітні квіти. Доглядати за ними не так вже й складно, але іноді буває так, що рослина втратила всі свої листочки і залишилося лише коріння. Чи варто викинути цю орхідею або можна щось зробити? Чи можна врятувати орхідею, якщо залишилося лише коріння? На Youtube-каналі Classy Flowers розповіли, як реанімувати орхідею з корінням, але без листя.

До слова, чи знали ви, що орхідеї можуть досить довго не цвісти, навіть весь рік, якщо не вжити правильних заходів. Існує один секрет, щоб прискорити процес цвітіння. Детальніше читайте в матеріалі: Орхідеї зацвітуть удвічі швидше: експерт розповіла, як прискорити цвітіння.

Як врятувати орхідею без листя, але з корінням

Ситуація, коли орхідеї можуть втратити все своє листя, називається гниллю крони та є результатом багатьох грубих помилок догляду за рослиною.

"У більшості випадків орхідеї викидаються на смітник і не так багато людей знають, що в орхідеї є шанс на відродження. Моноподіальні стебла орхідеї фаленопсис можуть виробляти діток на тому, що залишилося після втрати крони. Просто потрібно оглянути свою орхідею перед тим, як її викинути. І якщо у пошкодженої орхідеї все ж таки є здорове коріння, то в неї є шанс рости", - розповіла авторка каналу.

Скриншот

Квітникарка розповіла про анатомію кореня орхідеї. Повітряне коріння не потребує субстрату, тому що воно може поглинати воду і поживні речовини прямо з повітря. Повітряне коріння вкрите губчастою тканиною, веламеном, який містить хлорофіл і бере участь у фотосинтезі. Цей факт і дозволяє орхідеї без листя продовжувати існувати.

Коріння в орхідей виростають ніби не в субстрат, а, скоріше, із субстрату або на поверхні субстрату, використовуючи його лише для того, щоб прикріпитися до нього як опора.

"Користуючись цими знаннями, я і придумала простий спосіб, як врятувати пошкоджені безлисті орхідеї", - сказала авторка каналу.

Скриншот

Щоб врятувати орхідею, потрібно взяти циліндричну вазу або будь-яку іншу високу вазу висотою 40-50 см. Вона має бути досить широкою, щоб у ній помістилася орхідея. Ваза допоможе підтримати високий рівень вологості.

На дно вази потрібно налити невелику кількість дощової або відстояної води, а зверху викласти мох сфагнум.

Свіжий сфагнум відіграватиме роль субстрату, адже він продовжуватиме рости і запобігатиме росту бактерій та гниттю.

Крім того, мох забезпечить пошкоджені орхідеї вологістю і також деякими поживними речовинами.

Скриншот

Орхідею потрібно розмістити поверх моху, але не в ньому - це дуже важливо.

Вазу закривати нічим не потрібно, тому що всередині достатньо вологи і додаткове покриття може спричинити гниття.

Скриншот

Вазу потрібно поставити на вікно з достатньою кількістю сонячного світла.

Зазвичай через кілька тижнів на моноподіальному стеблі, що залишилося після того, як корона відпадає, і який має абсолютно сухий вигляд, з'являються невеликі зелені бутони. Це справжні бутони-дітки, з яких виросте майбутня нова орхідея.

Додаткового поливу й обприскування не потрібно. Необхідно лише просто додавати воду на дно вази, якщо рівень води низький. Дуже важливо зберегти мох живим.

"Коли маленькі орхідеї розвинуть коріння, їх можна відокремити і посадити окремо в так звану вазу-ясла для реабілітації орхідей-малят за тим же принципом присутності живого моху", - розповіла квітникарка.

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - з Канади і розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Раніше Главред писав, що робити, якщо орхідея нарощує листя та не цвіте, а також як підгодувати орхідею молоком.

Дивіться відео - Як реанімувати орхідею з корінням, але без листя:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти