StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Мангове дерево на підвіконні: як виростити екзотичну рослину з кісточки

3 серпня 2024, 14:35
223
Пророщувати манго вдома - цікаве завдання. Усе, що вам знадобиться, - це кісточка.
Манго
Як правильно виростити манго з кісточки в домашніх умовах / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Манго родом з Індії, але полюбився цей фрукт багатьом по всьому світу. На батьківщині манго вирощують, щоб у домі панували щастя, здоров'я та любов. У принципі, кожен може спробувати виростити це дерево на своєму підвіконні, адже все, що вам знадобиться, - це кісточка.

До речі, з кісточки можна виростити практично все, що завгодно. Наприклад, гранат. Читайте наш матеріал: Як швидко виростити гранат з кісточки: 100% спосіб отримати квітуче дерево.

Як виростити манго вдома з кісточки

Перше, що потрібно зробити, це купити манго. Краще брати перестиглий плід, він найкраще підійде для пророщування. Якщо всі манго в магазині тверді, то на кілька днів фрукт потрібно покласти в нещільно закритий паперовий пакет. Якщо до манго покласти яблуко або банан, то плід дозріє швидше.

відео дня

Далі з манго потрібно дістати кісточку, відокремити від неї всю м'якоть і промити під проточною водою.

Якщо шкаралупа вже лопнула, відкрийте її до кінця. Якщо ні, то акуратно надріжте кухонним ножем, щоб витягти насіннячко.

Кісточка манго фото
Кісточка манго - фото
Кісточка манго фото
Кісточка манго - фото

Перед посадкою насіння потрібно на 10 хвилин замочити в розчині марганцівки, а після - обполоснути водою.

Щоб проростити насінину, її необхідно загорнути в добре змочену водою марлю і покласти в пакет або пластиковий контейнер із кришкою і прибрати в тепле і темне місце. Змочувати марлю потрібно щодня, щоб насіннячко не засохло. Через 5-14 днів воно почне проростати.

Якщо насіння вже почало рости всередині шкаралупи, пророщувати його додатково не потрібно.

Який горщик потрібен для манго

Вазон варто вибрати досить високий діаметром від 8-10 см. У горщика обов'язково мають бути дренажні отвори на дні.

Для посадки кісточки підійде суміш універсального нейтрального ґрунту (рН = 7) або торфу з крупним піском у пропорції 2:1.

На дно горщика варто обов'язково покласти дренажний шар, щоб він займав приблизно чверть простору.

Висаджують манго корінцем вниз. Після манго потрібно полити, щоб субстрат був помірно вологим.

Горщик бажано накрити пакетом, харчовою плівкою або прозорою пластиковою пляшкою з обрізаним денцем. Таким чином, вийде створити маленьку теплицю.

Манго з кісточки фото
Манго з кісточки - фото

Вазон із манго має стояти біля вікна. У теплу пору року горщик можна тримати на балконі, але не під прямими сонячними променями.

Насінину манго потрібно помірно поливати раз на 2-3 дні і знімати плівку на 10-15 хвилин, щоб провітрити горщик і уникнути загнивання.

Коли манго проросте, в пакеті, плівці або пляшці потрібно зробити отвори для вентиляції. Захисний купол відразу прибирати не варто, адже рослина, яка ще не зміцніла, може загинути. До речі, з однієї кісточки можуть прорости кілька паростків.

Пересаджувати манго можна через півроку у вазон на кілька сантиметрів більший.

Головна ознака того, що манго потрібне пересаджування у більшу місткість - уповільнення темпів розвитку навіть за умови регулярного підживлення добривами.

Якщо манго занадто витягнеться, верхівку потрібно прищипнути, щоб стимулювати ріст бічних гілок.

Коли висота деревця буде більше метра, обрізку роблять регулярно, щоб підтримувати форму крони.

Чи можна отримати плоди манго в домашніх умовах

Манго дає плоди на шостий-сьомий рік. Якщо вирощувати його вдома, обов'язково потрібна прищепа. Тобто потрібно десь дістати гілку манго, що вже плодоносить, і прищепити її на домашній паросток.

На жаль, малоймовірно, що манго, вирощене в домашніх умовах, дасть плоди, тому що досить складно забезпечити йому умови, як у субтропіках. По-перше, манговому дереву цілий рік необхідне сонце. Друга важлива умова - температура повітря і вологість. Ідеальні умови для мангового дерева: +10 градусів вночі та +25 - вдень.

Раніше Главред писав, що розмарин є однією з найпопулярніших приправ, яка багато страв зробить смачнішими й ароматнішими. Якщо вам не хочеться щоразу вирушати в магазин, то можна спробувати виростити розмарин вдома, тоді приправа завжди буде під рукою.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти