StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що робити з півоніями восени: одна маніпуляція забезпечить розкішне цвітіння навесні

7 вересня 2024, 13:43
52427
Півонії пересаджують восени. І на це є кілька дуже важливих причин.
Пересадка півоній
Коли і як краще пересаджувати півонії / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, скріншот

Коли надворі осінь та дуже похмуро, це чудовий час для пересадки рослин. Коли і як краще пересаджувати півонії та як ділити півонії при пересадці - розібрався Главред.

До речі, чи знали ви, що є безліч способів використовувати коріння, пелюсток і навіть насіння півоній? Детальніше читайте в матеріалі: Позбавить від хвороб і продовжить молодість: що можна зробити з пелюсток півонії.

Як правильно пересаджувати півонії восени

Півонії пересаджують переважно у вересні. У південних широтах ці квіти можна розсаджувати аж до середини жовтня.

Щоб рослина встигла наростити систему корінців і благополучно пішла на зимівлю, їй потрібно близько місяця. Якщо пересадити півонії пізньої осені, вони можуть не встигнути розвинути кореневу мережу та насититися корисними речовинами.

Чому півонії пересаджують восени

Навесні не можна ділити кущі, оскільки це може призвести до загибелі рослин. Крім того, пересаджені навесні і влітку півонії ростуть лише на третій-четвертий сезон.

Якщо під час посадки рослин температура повітря вища за 15 градусів (зокрема і вночі), квітка може почати одразу ж рости, не сформувавши повноцінну кореневу систему.

Як правильно садити півонії, щоб вони цвіли

На Youtube-каналі "Садовий шопінг" розповіли, як пересадити півонію так, щоб наступної весни вона розкішно цвіла.

Перше важливе правило - копати потрібно після дощу, коли земля найбільш зволожена, так менше шансів пошкодити ніжне коріння півонії.

Якщо дощів немає, то кущ потрібно добре полити і копати наступного дня.

Краще викопувати півонії з великою грудкою землі, щоб, знову ж таки, не пошкодити коріння. Також важливо зрізати стебла рослини - їхня довжина має становити не більше 10 см.

Важливо максимально скоротити час від викопування до посадки півонії на нове місце. Тому краще спочатку викопати, підготувати нові посадкові ямки, а потім викопати кущ і перенести його на нове місце.

Зазначимо, що нове місце для посадки півоній має бути добре освітленим і провітрюваним. Якщо сонця буде мало, то квіти почнуть чахнути і гинути.

Клумбу бажано розташувати далеко від житлового будинку і сільськогосподарських будівель.

Півонії люблять родючий ґрунт, тому потрібно очистити його від трави і бур'янів і заповнити родючою сумішшю з піску і золи.

Головне - не заглиблювати півонію занадто глибоко. Також не варто висаджувати півонію занадто близько до поверхні. Вибирайте золоту середину.

Після посадки ми звикли неабияк трамбувати землю, але з півоніями так краще не робити, бо так можна пошкодити ті ніжні квіткові бруньки, які вже заклалися. Трамбувати землю потрібно по зовнішній межі посадкової ямки.

Воду потрібно наливати в посадкові ямки тоді, коли ви поклали туди вже корінці. Після цього ямки засипаються землею.

Youtube-канал "Садовий шопінг" - що про нього відомо

На канал "Садовий шопінг" підписані майже три тисячі користувачів Youtube.

Авторка каналу розповідає про догляд за різними садовими рослинами.

Як ділити півонії

Якщо вам потрібно розділити півонії при пересадці, що спочатку слід провести дезінфекцію леза або ножа.

Рослина розрізається біля основи на 2-4 частини. Кожна частина повинна мати кореневище довжиною 8-12 см, близько 5 додаткових коренів довжиною 5 см, 3-5 ростових бруньок.

Бажано замочити рослину у Фітоспорині, перманганаті калію, Епіні, Гетероауксині, Цирконі. Після коріння обов'язково просушується. Для цього його потрібно вийняти з розчину і покласти в прохолодне темне місце приблизно на годину.

Дивіться відео - Як правильно пересаджувати півонії восени:

Раніше Главред писав про секрети догляду за "царем квітів" - півонією. Прості правила допоможуть зробити так, щоб ці розкішні квіти радували око якомога довше.

Який вигляд має півонія?

Півонії — це багаторічні трави (більшість видів), а також кущі або півкущі. Більшість трав'янистих півоній зазвичай 0,5–1,5 м заввишки, деякі кущові і деревні сягають 1,5–3 м заввишки. Мають шишковидно потовщене коріння.

Листки — чергові, великі, двічі-, тричі- перисторозсічені. Під квітками листки зазвичай дрібніші й більш скупчені, поступово переходять у чашолистики. Квітки півоній — великі, двостатеві, одиночні; білого, жовтого, жовтогарячого, рожевого і червоного кольорів з відтінками. Складаються з 5—8 і більше пелюсток, велика кількість тичинок. Від 2 до 5 язиковидних маточок, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти