StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Півонії довго та пишно цвістимуть: всі секрети догляду за "царицею квітів"

14 червня 2022, 02:10
Білі, рожеві, пурпурні півонії з п'янким ароматом знаменують прихід літа. Як же зробити так, щоби ці розкішні квіти радували око якомога довше?

півонії, щоб півонії пишно цвіли
Щоби півонії пишно цвіли, потрібно за ними правильно доглядати / Фото pixabay.com

Півонії - безумовно прикраса будь-якого саду. Їх називають "квітами знатності й багатства", а ще півонія вважається "царицею квітів" і втіленням краси. І дійсно ці рожеві, білі, пурпурні квіти надзвичайно гарні. Вони радуватимуть око не один тиждень, а при правильному догляді вдасться забезпечити цвітіння ще довше. Ці красені не дуже вибагливі, але є кілька правил, як доглядати за півоніями, щоби вони довго цвіли.

Чому півонії не цвітуть

Якщо півонії не цвітуть, не варто одразу панікувати. По-перше, слід враховувати, коли вони були посаджені. Дуже часто півонії починають цвісти лише на другий-третій рік після посадки. Причому перше цвітіння буде не дуже пишним, але з кожним роком бутонів буде стає все більше.

Друга причина, з якої півонії не цвітуть, можливо в тому, що вони ростуть на одному місці понад 10 років. Однак часта пересадка квітів - це теж погана ідея, адже коренева система йде у ґрунт на глибину до 90 см, тому пересадка може стати великим стресом для рослини.

Що потрібно для цвітіння півоній

Правильне місце посадки. Півонії не будуть цвісти в тіні. Щонайменше 6 годин на день вони повинні перебувати під відкритим сонцем, але не під палючими променями.

Кислотність ґрунту також впливає на цвітіння півоній. Якщо вона підвищена, то бутонів ви не побачите. Ідеальний pH ґрунту для півоній - 6,5.

Оптимальна глибина посадки півоній - близько 5 см ґрунту. Якщо ви посадите рослину занадто глибоко, то цвітіння не чекайте одразу. Півонії знадобиться щонайменше рік, щоби дістатися до поверхні ґрунту і дати квіти.

Вітер - ворог півоній. Квітам не сподобаються постійні та сильні пориви. Вітер тріпатиме квіти і ламатиме стебла рослини, в результаті вона буде змушена витрачати сили не на цвітіння, а на відновлення.

Правильний полив. Волога дуже потрібна півоніям особливо в період бутонізації, цвітіння і закладання бруньок відновлення. Якщо "пити" рослині нічого, то півонії будуть виживати, а не "замислюватися" про цвітіння.

До слова, недолік вологи у ґрунті може утворитися через близькість дерев або чагарників.

Як правильно поливати півонії

У спеку півонії потрібно поливати кожні 7-10 днів. Особливо важливі поливи в кінці травня - на початку липня, коли на кущах формуються квітки.

Ще один важливий етап для поливу – середина липня і серпень. В цей час закладаються бруньки відновлення.

Важливо! Воду не потрібно лити прямо під кущ - там знаходяться потовщені кореневища, які запасають поживні речовини. Всмоктувати вологу з ґрунту вони не можуть. Напоїти кущ здатні молоді корінці, розташовані на периферії.

У молодих півоній зона всмоктування вологи знаходиться приблизно у 20-25 см від центру куща, а у старих – в 40 см. Щоби вода не розтікалася по периметру, можна прокопати канавку глибиною близько 10 см і поливати прямо в неї – 3-4 відра під кущ.

У дощове і прохолодне літо поливати півонії не потрібно.

читайте такожТроянди будуть пишно цвісти: як приготувати найкраще добриво для квітів зі старого хліба

Чим підгодувати півонії

Починаючи з третього року після посадки півоніям необхідні чотири підгодівлі за сезон:

  1. Щойно на ґрунті з‘явилися червоні паростки, потрібно провести першу підгодівлю. Для цього 1 ст.л. аміачної селітри розвести в 10 л води і полити рослини з розрахунку – відро під кожен кущ. Після цього ґрунт мульчують перегноєм, який буде поступово віддавати рослині поживні речовини.
  2. Поява бутонів - це час другої підгодівлі півоній. Змішайте в сухому вигляді 1/2 ст. л. аміачної селітри, 1/2 ст. л. суперфосфату і 1/3 ст. л. калійної солі. Розсипте суміш під кущем і закладіть у ґрунт.
  3. Попередню підгодівлю потрібно повторити вже під час цвітіння півонії.
  4. Четвертий раз удобрюють півонії після того, як вони повністю відцвітуть. Під кущ вносять по 1/2 ст.л. суперфосфату і 1/3 ст. л. калійної солі.

Вносити добрива можна лише після дощу або поливу.

півонія
Щоби верхні квітки були великими, потрібно видаляти бічні бутони / Фото pixabay.com

Що зробити, щоби півонії пишно цвіли

Щоби півонії цвіли пишно і рясно, бутони потрібно обов'язково видаляти. Особливо важливо робити це в перший і другий роки після посадки, оскільки масове цвітіння не дає повноцінно розвиватися кореневій системі.

Щоби верхні квітки були великими, потрібно видаляти бічні бутони, коли вони досягнуть розміру з горошину. І, навпаки, робити цього не потрібно, якщо для вас важливіші не поодинокі квіти на зрізання, а загальна їхня кількість на кущі та його тривале цвітіння.

Також дуже важливо видаляти квітки одразу з початком в'янення. Якщо пелюстки почнуть опадати на листя, то можуть спровокувати захворювання сірою гниллю, особливо в дощову погоду.

читайте такожДріжджі - найкраще добриво для саду: квіти будуть великими і переживуть посушливе літо

Як продовжити період цвітіння півоній

Півонії зацвітають в кінці травня - на початку червня. В середині першого місяця літа настає буйне цвітіння. Ближче до кінця місяця буйство фарб слабшає. Щоби півонії цвіли якомога довше, потрібно посадити рослини різних сортів.

Перші сортові півонії - "Афіна", "Балерина", "Старлайт", "Ерлі Берд" та інші - відкривають сезон цвітіння вже в кінці травня. В їхньому описі зазвичай стоять букви "ДР", що означає "Дуже ранній".

Середні та середньопізні сорти півоній: "Сара Бернар", "Корінна Версан", "Генрі Бокстос", "Перлова розсип" і багато інших. Вони зазвичай маркуються буквами "С" або "СП".

Так звані ІТО-півонії розкривають бутони не одночасно, тому і цвітуть досить довго. Це сорти "Бартзелла", "Фест Эррайвал", "Пастель Сплендор".

Серед традиційних півоній існують сорти пізнього ("П") і дуже пізнього ("ДП") термінів цвітіння. Сорти "Соланж", "Ніппон б'юті", "А.Е. Кундред" цвітуть до середини липня.

Раніше Главред писав, як приготувати найкращу підгодівлю для малини, щоби було багато соковитих ягід.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти