Орбана скидають з п'єдесталу: опитування в Угорщині показало цікаві результати

23 жовтня 2024, 18:48
1183
Опозиція активізується перед майбутніми національними виборами.
Виктор Орбан, заседание в ЕС
Опозиційна партія перевершила керівну партію Орбана / Коллаж: Главред, фото: flickr

Нещодавнє опитування в Угорщині показало несподівані результати для прем'єр-міністра Віктора Орбана, який керує країною вже 14 років. Вперше з 2010 року опозиційна партія випередила правлячу партію Орбана "Фідес" у підтримці виборців, які вже визначилися зі своїм вибором.

Скандальні заяви Віктора Орбана про Україну

У квітні 2023 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну неіснуючою країною у фінансовому плані. Мовляв, наша країна безпосередньо залежить від союзників, і якщо США та Європа припинять фінасування, війна одразу ж закінчиться. Раніше він стверджував, що "Україна стає нічийною землею".

У травні 2023 року Орбан цинічно заявив, що Закарпаття - це "давня угорська земля".

відео дня

"Втрати українців - це наші втрати... Там живуть і угорці, частина України - це давня угорська земля, яка тепер належить Україні, і угорці існують там як корінне населення", - сказав Орбан в інтерв'ю радіо Kossuth.

У листопаді 2022 року Орбан потрапив у скандал, коли з'явився на матч національної збірної Угорщини з футболу в шарфі з українським Закарпаттям, таким чином натякнувши на анексію регіону.

Крім того, Угорщина систематично звинувачує Україну в нібито "порушенні прав національних меншин" на Закарпатті та намагається блокувати важливі ініціативи для співпраці Києва з Євросоюзом і НАТО.

Згідно з даними опитування, проведеного на початку жовтня дослідницьким центром 21 Research Center у Будапешті, Петер Мадьяр, лідер правоцентристської партії "Тиса", несподівано отримав 42% підтримки серед визначених виборців. Для порівняння, партія Орбана "Фідес" набрала 40%.

На загальнонаціональному рівні "Фідес" поки що зберігає першість із 29% підтримки, однак партія "Тиса" дихає їй у спину з 26%.

Опозиція активізується перед майбутніми національними виборами, які заплановані на початок 2026 року.

Орбан - інфографіка
Орбан - інфографіка / Главред, инфографика

Зростання популярності "Тиси" пояснюють загальним невдоволенням угорців політикою Орбана, а також тим, що інші опозиційні сили довго не могли об'єднатися проти "Фідес".

"Угорці надіслали повідомлення: з режимом Віктора Орбана покінчено", - заявив після публікації результатів опитування Мадьяр.

Водночас Орбан продовжує критикувати Європейський Союз, звинувачуючи його в намаганнях поставити на чолі Угорщини "маріонетковий уряд" під керівництвом Мадьяра, який нібито "закликатиме чужинців втручатися в угорські справи".

Останні новини про Угорщину

Як відомо, нещодавно Орбана злякав План перемоги України. На його думку, ЄС має переглянути "погано прораховану" стратегію щодо України.

А от за версією Politico, Орбан може заблокувати допомогу Україні, щоб допомогти Трампу. І навіть, якщо це призведе до підвищених витрат для ЄС.

Окрім цього, прем'єра Угорщини розкритикували за підтримку РФ. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила з різкою критикою на його адресу через проросійську позицію і недостатню підтримку України.

Інші міжнародні новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти