Нова ядерна зброя України замість Будапештського меморандуму: Захід попередили про ультиматум

4 серпня 2021, 07:25
Відмова України від ядерного статусу держави була помилкою, вважає Ігор Смешко.
Ядерна зброя
Якщо Захід не готовий гарантувати Україні безпеку, треба говорити про відновлення ядерного статусу - колишній глава СБУ/ ua.depositphotos.com

Україна могла б обслуговувати свій ядерний арсенал, якби була відповідна політична воля. Експерти у той час виступали за те, щоб держава залишила тактичну ядерну зброю. США і Росія чинили шалений тиск на президентів Леоніда Кравчука і Леоніда Кучму, і вже до травня 1992 року ядерну зброю було вивезено. Наразі Київ повинен поставити Захід перед вибором: або перемовини щодо розвитку Будапештського меморандуму, або Київ починає внутрішньодержавні консультації про вихід з договору щодо ядерної зброї і розглядає перспективу знову стати ядерною державою. Про це заявив колишній голова СБУ Ігор Смешко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що у Києва були технічні можливості обслуговування ядерного арсеналу. Заходи можна було б реалізувати у тому випадку, якби таке рішення було з боку влади. Причому в країні було два значущих ядерних центри - у Києві та Харкові.

"Програмне забезпечення націлювання стратегічної ядерної зброї робив харківський "Хартрон". Оптичні прилади, що використовуються в стратегічних комплексах націлювання - це наш "Арсенал". Ядерний боєзаряд - це порошковий метал. Кажуть: головка стала б дихати - був би другий Чорнобиль. Головка не дихає, цей метал випромінює те, що шкідливо для здоров'я, але цирконієве закупорювання, оболонка 20-25 років забезпечує захист. Ми - одна з найбагатших країн у світі за цирконієм. Тобто всі ці технології були, ми де-факто були ядерною державою. У нас були два хороші ядерні центри - Київ і Харків. За політичної волі ми все це могли зробити. Ядерну зброю вивезли до травня 1992 року", - сказав Смешко.

За його словами, експертно-наукова рада підтримувала збереження тактичної ядерної зброї в Україні. На президентів Кравчука і Кучму чинили дуже серйозний тиск США і Росія, вимагаючи підписання Будапештського меморандуму. Однак рішення віддати зброю було помилковим.

За його словами, експертно-наукова рада "виступала за те, що тактичну ядерну зброю ми повинні залишити в Україні".

"Тиск (щоб підписати Будапештський меморандум), який чинився і на першого, і на другого президента з боку США і Росії, я був свідок, він був божевільним. Рішення було помилковим", - уточнив політик.

Також він додав, що відтепер у Києві мають висунути чітку вимогу Заходу: або продовження консультацій у рамках Будапештського меморандуму, або Україна розглядає можливість повернення собі ядерного статусу. Тільки ядерна зброя може захистити країну від агресії.читайте такожКравчук розповів, скільки Україні коштувала відмова від ядерної зброї

"Ми зараз повинні вимагати від ядерних країн - або ми розвиваємо меморандум далі по гарантіях безпеки і суверенітету нашої держави, або ми можемо почати внутрішні консультації в Україні щодо виходу з договору про нерозповсюдження ядерної зброї, і розглядати можливість в перспективі стати ядерною державою. Тому що тільки ядерна зброя де-факто і де-юре захищає кордони країни", - підкреслив Ігор Смешко.

Ядерна зброя України

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія раніше заявив, що відмова України від ядерної зброї була фатальною помилкою. За його словами, при ядерному статусі з Києвом вели б діалог зовсім на інших умовах, а держава змогла б "шантажувати весь світ".

Старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов заявив, що Україні не слід робити подібних заяв про ядерну зброю. Якщо Київ почне дискусію про відновлення ядерного статусу, то існує ризик потрапити в один ряд з такими країнами, як Північна Корея та Іран.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти