Росія починає уникати тему: Пристайко розповів про новий нормандський саміт

29 лютого 2020, 09:04оновлено 29 лютого 2020, 09:50
Для проведення нових пермовин потрібно виконати всі умови, які були обговорені під час попередньої зустрічі в Парижі.
Нормандський формат
Пристайко розповів, коли будуть нормандські перемовини / Reuters

Зустріч лідерів нормандської четвірки - Німеччини, Франції, Росії та України - може відбутися трохи пізніше квітня, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

За його словами, для проведення нових перемовин потрібно виконати всі умови, які були обговорені під час попередньої зустрічі в Парижі

"Я б не використовував слова "перенесено" і "скасовано". Питання було в тому, чи буде зустріч у квітні. Я просто нагадав журналістам, що лідери домовилися зустрітися через чотири місяці. Очевидно, 9 грудня всі вважали, що через 4 місяці це в квітні. Але ми зараз бачимо з реакції РФ, що російська сторона починає уникати тему. І те, що я говорив, ми не повинні ставити квітень і все. Наше завдання виконати всі 7 пунктів", - заявив Пристайко в ефірі телеканалу "Україна 24".

відео дня

До речі, 9 грудня 2019 року під час нормандського саміту в Парижі сторони домовилися:

  • Про припинення вогню до кінця 2019 року;
  • Про проведення місцевих виборів у відповідності з резолюцією ОБСЄ;
  • Про відвід озброєнь ще на трьох ділянках до кінця березня 2020 року;
  • Про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року;
  • Про необхідність інкорпорувати "формулу Штайнмайера" в українське законодавство згідно з версією, узгодженою "нормандською четвіркою і тристоронньоюї контактною групою;
  • Про проведення наступної зустрічі через 4 місяці.

Додамо, що раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що сподівається домовитися зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським про поліпшення відносин між РФ і Україною.

За словами господаря Кремля, Москві і Києву вдалося домовитися про обмін полоненими, а також про угоду щодо транзиту російського газу через Україну. При цьому Путін зазначив, що після нормандської зустрічі позиція Зеленського трохи змінилася.

"На жаль, ось він (Зеленський, - ред.) приїхав з Парижа (з саміту в нормандському форматі, - ред.) і почав говорити про те, що треба переглядати Мінські угоди. Це викликає запитання", - сказав Путін.

Нагадаємо, раніше очільник МЗС Вадим Пристайко назвав умови проведення місцевих виборів на Донбасі. За його словами, Україна готова залучити під час виборів спільні патрулі представників місцевих громад. Але до складу патрулів не повинні входити бойовики ОРДЛО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти