Новий локдаун - вибір на користь падіння економіки замість зростання смертей

29 листопада 2020, 08:35
В Україні ситуація з коронавірусом настільки плачевна, що владі зараз доведеться обирати - зберегти життя або добити бізнес.
Карантин, транспорт
Повний локдаун буде чреватий зупинкою транспорту / УНІАН

З першого дня пандемії нам активно розповідали, що для переривання ланцюжка захворюваності необхідний карантин протягом мінімум 14 днів. З цієї точки зору мені абсолютно незрозуміла логіка карантину вихідного дня, особливо з урахуванням того, що у нас сьогодні +16 тисяч хворих.

І оскільки карантин вихідного дня нічого не дає, швидше за все, влада прийде до рішення про введення карантину на новорічні свята, причому повного і з зупинкою транспорту.

Проблема для економіки полягає в тому, що у нас є певні її сектори, які у святкові дні мають великий виторг – роздрібна торгівля, торгівля продовольчими товарами, громадське харчування. Якщо ввести карантин, то в цій сфері будуть великі збитки. Але знову ж таки, якщо на одних терезах - життя людей, а на інших – доходи бізнесу, то, напевно, влада розглядатиме питання введення карантину саме з точки зору збереження життя людей.

відео дня

читайте такожЧому карантин на новорічні свята-повна нісенітницяПовний карантин означатиме повну зупинку бізнесу - тієї сфери, яка сплачує податки. Закінчилися податки - закінчилися доходи бюджету. Закінчилися доходи - закінчилися соціальні програми. І це, звичайно, погано.

На даний момент падіння ВВП вже на рівні 5,5%, на майбутній рік нам обіцяють зростання більш ніж на 4,6%, що було предметом великої дискусії з МВФ. І я так розумію, що наші переговірники дали якісь гарантії про зростання ВВП. Але в разі повного локдауну про нього можна відразу забути.

Зараз головне - зупинити зростання кількості захворюваності, тому що інакше у нас почнуться божевільні проблеми з охороною здоров'я – не буде вистачати лікарень і ліжко-місць. Тобто зараз йде вибір між поганим і ще гіршим і що тоді говорити про економіку при такій кількості хворих і смертей?

Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти