Кошеня проти вовків з Уолл-стріт: рецензія на фільм "Шалені гроші"

15 жовтня 2023, 21:15оновлено 16 жовтня 2023, 13:38
В українському прокаті йде авантюрна комедії "Шалені гроші" від режисера "Круелли" і "Тоні проти всіх".
Пол Дано у фільмі "Шалені гроші" / Sony Pictures Releasing

В американській глибинці живе інфантильний симпатяга Кіт (Пол Дано). У хлопця знімний будинок, дружина Керолайн (Шейн Вудлі), крихітка-син та брат-татуйований губошльоп (Піт Девідсон), ще більш інфантильний, ніж він сам. Але у Кіта є хобі - стежити за коливаннями акцій на фондовому ринку і записувати під псевдонімом "Кошеня, яке реве" відеоблоги зі свого підвалу для таких же задротів. І тут він раптом помічає, як великі компанії з Уолл-стріта хочуть остаточно обрушити акції мережі магазинів з продажу відеоігор GameStop. Кіт вирішує дати цим жадібним ділкам відсіч.

Режисер Крейг Гіллеспі - дарма, що найвідоміший його фільм на сьогоднішній час це диснеївський блокбастер "Круелла" - найбільше в Голлівуді цінується як автор художніх фільмів за реальними історіями. По-перше, це історія скандальної американської фігуристки Тоні Хардінг "Тоня проти всіх" з Марго Роббі. І по-друге - серіал, присвячений не менш скандальної сімейного життя рок-музиканта Томмі Лі і акторки/моделі Памели Андерсон.

"Погані гроші" теж добре лягають в цей ряд. Є досить свіжа реальна історія з нальотом скандальності, є репутація режисера, на яку до проекту підтягнули хороших артистів (наприклад, Сет Роген і Себастьян Стен - тут вони зіграли жадібних мільярдерів - вже успішно з Гіллеспі працювали). Зрештою, фільм поставлений за книжкою Бена Мезріча (саме за його твором Фінчер колись зняв свою знамениту "Соціальну мережу").

Що ж вийшло в результаті - цілком гарне, цікаве і динамічний твір. Єдине, що можна пред'явити авторам - для цілковитого розуміння потрібно все-таки добре розбиратися в контексті США часів пандемії плюс вся непроста біржова термінологія (якої, зі зрозумілих причин, у фільмі дуже багато) розжовується і пояснюється як би походячи, неглибоко (наприклад, в кіно на схожу тематику "Гра на зниження" з цією проблемою куди як краще питалися).

Загалом, кіно рекомендується всім хто любить авантюрні фільми і просто подивитися на те, як людей, які перевертають мільярдами, показують жадібними і недалекими дурнями.

Дивіться на відео трейлер фільму "Погані гроші":

Інші тексти про кіно: