Етюд в рожевому з долини ляльок: рецензія на фільм "Барбі"

22 липня 2023, 10:53оновлено 22 липня 2023, 12:15
В українському прокаті йде довгоочікувана сатирична мелодрама "Барбі" від режисера Грети Гервіг з Марго Роббі і Райаном Гослінгом.
Барбі
Марго Роббі і Райан Гослінг у фільмі "Барбі" / Warner Bros. Pictures

У полунично-пряниковому Барбіленді, об берег якого "розбиваються" хвилі пластикового океану, живуть собі-поживають ляльки на чолі зі стереотипною Барбі (Марго Роббі). У неї цілий рій подружок-Барбі - від письменниці до президентки. Оскільки тут пластмасовий світ переміг давно і міцно - турбот у них немає ніяких - і ляльки проводять цілі дні у веселощах. Компанію їм складають Кени-на чолі з пергідрольним красенем (Райан Гослінг). Але раптово у стереотипної Барбі трапляється мало не натурально екзистенціальна "нудота" - її мозок атакують думки про смерть, а її ідеальні ноги - целюліт. "Поламана" Барбі (прекрасний вихід зірки легендарного американського гумористичного шоу SNL Кейт Маккіннон) говорить їй - мовляв, доведеться відправитися в реальний світ і розібратися - з її господинею явно кояться якісь негаразди. "Стереотипна" сідає в свій рожевий кабріолет і їде, а разом з нею крадькома їде Кен.

Влітку 2023 в американському прокаті склалася досить-таки цікава ситуація (і вже точно несподівана). Великі і дорогі фантастичні фільми (за типом нового "Індіани Джонса" і "Флеша") провалюються з моторошним тріском. А публіка натовпами валить на дві нестандартні історії - про живих ляльок і творця ядерної бомби.

Що стосується "Барбі" - тут той самий нечастий випадок, коли дорога рекламна компанія просуває дійсно нестандартний для нинішньої кіноаудиторії продукт (і великий експеримент для студії Warner Bros. Pictures). Загалом, враховуючи минулі роботи творців фільму - інакше і бути не могло. Режисер Грета Гервіг і її чоловік і співсценарист Ной Баумбах - вихідці з незалежного кіно з претензією на інтелектуальність. У повний зріст це спостерігається і в "Барбі", бо в першій же сцені йде стьоб над священною коровою світового кіно Стенлі Кубріком. І це триває практично весь хронометраж - дістається всім в діапазоні від Марселя Пруста до Роккі Бальбоа.

Барбі

Крім того, автори чудово впоралися з тим, що фільм дуже густонаселений. І практично кожен персонаж отримає невелику сцену або фразу для розкриття. Хоча, звичайно, на першому плані панують Роббі і, особливо, Гослінг. І якщо першою в силу своєї зовнішності і статусу, по суті, грати не потрібно в принципі, то другий намагається з усіх сил. Настільки кришталево чистого і самозакоханого ідіота у виконанні голлівудської зірки на великому екрані не було з часів Бреда Пітта в "Прочитати та спалити" братів Коенів.

Ну і потрібно сказати, що, в принципі, авторам вдалося не перегнути палицю і, на догоду нинішній американській повістці, не перетворити фільм на феміністську агітку. У "Барбі" чоловікам-фалократам, звичайно, дістається сильно, але добродушних жартів набагато більше, ніж їдких.

Підсумовуючи - "Барбі" однозначно можна записати в кіноудачі. У Гервіг вийшло прекрасна і недурна розвага, яке в належній мірі і експлуатує ностальгію, і акуратно критикує капіталізм на його ж гроші, і показує надзвичайно соковите видовище (художники по костюмах і декоратори напевно отримають оберемок спеціалізованих премій).

Дивіться на відео трейлер фільму "Барбі":