Близькі контакти нового ступеня: рецензія на фільм "Астероїд-Сіті"

25 червня 2023, 11:02оновлено 3 липня 2023, 22:24
259
В український прокат вийшов новий фільм кумира хіпстерів Уеса Андерсона - фантастична комедія "Астероїд-Сіті".
Тому Хенкс і Джейсон Шварцман у фільмі "астероїд-Сіті" / Paramount

У типове містечко одноповерхової Америки в пустелі (чи то в Арізоні, чи то в Техасі) колись впав метеорит. Мабуть, тому його і обрали місцем для зльоту юних астрономів і винахідників. Туди ж їде військовий фотограф Огі Стінбек (Джейсон Шварцман), тому як його старший син Вудро буде там брати участь. Але все посилюється тим, що чоловік недавно овдовів і йому потрібно завезти трьох дочок маляток до тестя - старому буркотуну-дідові (тому Хенкс). Паралельно в Астероїд-Сіті приїжджає актриса на межі нервового зриву (Скарлетт Йоханнсон), трохи божевільна астрономка (Тільда Суїнтон), і молода Вчителька астрономії (Майя Хоук) з виводком дітей-учнів. Але незабаром раптово трапляється, так би мовити, близький контакт третього ступеня і злісний уряд (а справа відбувається в середині 1950-х - часи дуже мракобісні), закриває містечко на карантин - до з'ясування.

До середини шостого десятка років, які прожив Уес Андерсон, його творчість остаточно стало герметично закоркованим. І будь-який глядач більш-менш непогано уявляє собі, що він побачить на екрані. По-перше, це низка голлівудських зірок першої величини (часом в найменших роялях). По-друге гранично вилизаний і геометрично вивірений відеоряд. По-третє, трагікомічний сюжет, який гойдається то в одну, то в іншу сторону. По-четверте, ретрообстановку-про сучасність закоренілий інфантил Андерсон знімати не любить категорично.

Загалом, все це легко застосувати і до "Астероїд-Сіті". З тією лише різницею, що режисер, мабуть, врахував критику, яка на нього обрушилася за минулий фільм, "Французький вісник" - і нове кіно зробив набагато більш динамічним і сухорлявим. І непогано обіграв повсякчасну навмисність своїх фільмів. Не вдаючись у подробиці, скажемо лише, що четверту стіну Андерсон тут руйнує охоче і безліч разів. Для кінозадротів тут теж роздолля. Наївну кінофантастику 1950-х (яку-небудь "Заборонену планету" або "Вторгнення викрадачів тіл") режисер пародіює одночасно і з іронією, і з любов'ю. Ну а список топових акторів, які від душі грають в цьому капуснику і зовсім займе пару-трійку друкованих сторінок.

Підсумовуючи - кіно точно не розчарує відданих фанатів Уеса Андерсона і напевно зможе на пару годин вимкнути з реальності звичайних глядачів, які вирішили частину свого уїк-енду провести в кінотеатрі.

Дивіться на відео трейлер "Астероїд-Сіті":