StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Дідусь і таємне товариство свято вірять древнім пророцтвам: рецензія на фільм "Індіана Джонс і реліквія долі"

30 червня 2023, 20:54оновлено 3 липня 2023, 22:24
В український прокат вийшла і йде нова, вже п'ята за рахунком частина легендарної франшизи - фільм "Індіана Джонс і реліквія долі".
Індіана Джонс 5
Харрісон Форд у фільмі: "Індіана Джонс і реліквія долі" / Disney / Lucasfilm

1969 рік. Всі Штати завмерли в радісному очікуванні - ось-ось людина вперше ступить на поверхню Місяця. І це буде американець. У цей час легендарний археолог доктор Генрі Джонс (він же Індіана - Гаррісон Форд) викладає в позаштатному коледжі в Сан-Франциско. Людина, яка все життя поклав на розшук артефактів і реліктів давнини, сам вже став таким реліктом. Але тут йому як сніг на голову падає хрещениця Хелена (Фібі Уоллер-Брідж) і нагадує, як інді разом зі своїм кумом у Другу світову вкрали у нацистів мегамагічний артефакт. А за нею, тут як тут, колишні нацисти - доктор Юрген Воллер (Мадс Міккельсен) з камрадами, який прекрасно влаштувався після війни (і більше, допоміг США запустити ракету на місяць). І він палає жагою помсти і, так би мовити, бажання влаштувати історії ревізію. Загалом, Індіані знову доведеться натягнути на голову капелюх, схопити батіг і дати спеку всім ворогам.

Гаррісон Форд зі старих голлівудських зірок чи найвдалішим чином використовує тенденцію до сиквелів і ребутів. І з 2015 року закриває свої франшизні кіногештальти. Але якщо в сьомих "Зоряних війнах" і в "той, що біжить по лезу 2049" він був кимось щось весільного генерала, але в "Індіані Джонсі" ситуація була спочатку інша - адже всі фільми спочатку Форд тягнув на собі, на своїй кривій усмішці і неосяжній харизмі. Та й четверта частина, незважаючи на те, що цілком себе добре в прокаті показала, була жорстко розкритикована фанатами і критиками. Тому п'ята частина пригод доктора Джонса довго була під питанням. Але разом з правами на "Зоряні війни" Джордж Лукас продав і права на Індіану Джонса. Так що робота поступово закипіла. Правда, по дорозі з команди випав беззмінний режисер серії Стівен Спілберг. І п'яту частину покликали знімати Джейма Менголда - досвідченого постановника, який, до того ж, не так давно прекрасно зняв фільм "Логан", що зібрав купу грошей і нагород.

Індіана Джонс 5
Мадс Міккельсен у фільмі "Індіана Джонс: реліквія долі" / Disney / Lucasfilm

Отже, що ж вийшло? Вийшла хороша ескапістська картина - в кращих традиціях старих фільмів, але правда, з куди більшою часткою фантастики (головний сюжетний поворот так і зовсім сильно віддає, скажімо, книгами Лайона Спрег де Кампа).

Тих, хто переживав, що комп'ютерне омолодження Форда буде виглядати, кажучи по-молодіжному, занадто багато - поспішаємо заспокоїти. Все виглядає цілком нормально і видовищно - мабуть, 300-мільйонного бюджету і потужностей "Діснея" вистачило для такого з легкістю.

Всі інші частини "індіанівського" пазла на місці - трюки, жарти, ті ж усмішки Форда, екзотичні локації, божевільний ритм. Гарні і виходи європейських зірок - і Міккельсена (хоча його могло б бути і побільше), і Бандераса.

Єдине, що дещо розбиває ідилію - у Форда з Уоллер-Брідж хімія виникає епізодично. І у режисера не вийшло вибудувати між ними баланс. Але окремо - вони чудові. І очей від них не відірвати

Підсумовуючи - "Індіана Джонс і реліквія долі" вийшла просто чудовим видовищем - і ностальгічним, і захоплюючим. І точно дозволити на пару годин відволіктися від всієї гидоти, що відбувається за стінами кінотеатру.

Дивіться на відео трейлер фільму "Індіана Джонс і реліквія долі":

Вас можуть зацікавити такі тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти