Що іграшки роблять вночі: рецензія на фільм "П'ять ночей у Фредді"

27 жовтня 2023, 13:43оновлено 27 жовтня 2023, 14:47
В український прокат вийшла екранізація серії відеоігор "П'ять ночей у Фредді" - від відомої компанії Blumhouse Productions і студії Universal Pictures.
Ночі у Фредді
кадр з х/ф "П'ять ночей у Фредді" / Universal Pictures

В черговий американської глушині тягне досить жалюгідне існування Майк Шмідт (Джош Хатчерсон). У дитинстві він пережив страшну трагедію - на його очах невідомий маніяк вкрав його молодшого братика. Тому Майк виріс досить психованим і нервовим людиною, чому він надовго не затримується ні на одній роботі. А вона йому дуже потрібна - адже у нього під опікою маленька сестричка-Еббі (Пайпер Рубіо), яка з дитинства живе за принципом: "Пішла в себе - повернуся не скоро" і з зовнішнім світом спілкується через свої моторошнуваті малюнки. А ще є злісна тітка Джейн, яка хоче дівчинку у Майка забрати - заради соціальних виплат. Загалом, від безнадії хлопець погоджується на зовсім вже стрьомну роботу - нічним сторожем у старій і моторошній піцерії "Піцерії Фредді Фазбера" (причому Фредді - це маскот закладу, величезна Механічна іграшка-ведмідь). Причому вакансію цю пропонує дуже слизький соцпрацівник Стів (Меттью Ліллард - колись зірка трилогії "Крик", зараз більше схожий на вокаліста Metallica, якби той з алкоголем так і не зав'язав). Коротше, справа добром не скінчиться.

Здається, прокляття екранізацій відеоігор у Голлівуді так і не думає закінчуватися. Які б не були сюжети, бюджети та інші ввідні дані, підсумковий результат виходить в кращому випадку неоднозначним.

Проєкт "П'ять ночей у Фредді" спочатку виглядав досить симпатичним - адже знімати повинен був досвідчений ремісник Кріс Коламбус (який дилогія "Один вдома" і перші дві частини "Гаррі Поттера"). А продюсувати все став великий і жахливий Джейсон Блум (простіше перерахувати, до яких популярним хоррорам останніх років він не доклав руку "Паранормальні явища", "Астрал", "Геть", недавній перезапуск "Хеллоуїна"). І це не кажучи про те, що початкова серія ігор (хоррор-квестів) Five Nights at Freddy's має мільйони шанувальників - тобто готова аудиторія.

Ночі у Фредді

Але фільм занадто довго перебував у виробничому пеклі і з проеєкту випав Коламбус. І за підсумком фільм поставила маловідома режисерка Емма Таммі. Плюс, таке відчуття, творцям кіно набагато цікавіше було працювати з аніматронними роботами-ляльками (крім Фредді, це Бонні, Чіка, Фоксі), ніж з, власне, акторами. Ті ніби як і намагаються грати, але їх харизми і умінь вистачає ненадовго.

Правда - і про це потрібно обов'язково згадати - фільм знімався в першу чергу для штатівського стрімінга Peacock (який входить в один медіахолдинг зі студією Universal Pictures), тобто спочатку це був не стільки творчий проєкт, скільки бізнес-проєкт.

Підсумовуючи - "П'ять ночей у Фредді" рекомендується дивитися або людям, які дуже сильно зголодніли по фільмах жахів, або фанатам початкової ігрової серії, або просто людям, яким потрібно вбити пару годин у вихідний в торговому центрі.

Дивіться на відео трейлер фільму "П'ять ночей у Фредді":

Інші тексти про кіно: