StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Поливаємо картоплю в спеку: як не пересушити рослини і не зіпсувати весь урожай

16 серпня 2023, 01:10
570
Стежите за ростом рослин? Щоб зібрати хороший урожай, необхідно дотримуватися балансу. Читайте, коли вже не треба поливати картоплю.
картопля, полив
Полив картоплі по борознах ефективний, але не завжди / Колаж Главреда. Фото: скріншоти

Без поливу ваша картопля довго не проживе. Вода забезпечує рослині його ріст, а в недалекому майбутньому - розвиток бульб. Завдяки їй поживні речовини вбираються корінням цієї агрокультури. Але у садівників немає єдиної відповіді, коли і скільки разів поливати картоплю. Справді, багато що залежить від кліматичних умов вашого регіону і погоди. Нижче розповідаємо, коли картопля потребує поливу.

Нестача води може викликати стрес у ваших рослин і, відповідно, уповільнити їхній ріст і навіть спричинити падіння імунітету, тобто зробити їх вразливими до інфекцій. Тому дуже важливо дотримуватися режиму регулярного поливу.

Як правильно поливати картоплю в спеку - поради дачників

Особливо приділяти увагу вашим рослинам необхідно у спеку. Це унеможливить посуху грунту і поліпшить "кровосток" картоплі - всмоктування поживних речовин.

відео дня

Є кілька способів, як поливати картоплю у спеку правильно:

  • Ранковий полив. Всі дачники погодяться, що ранок - найкращий час для поливу, коли температура повітря ще не дуже висока. Це допоможе рослинам поглинути вологу і уникнути її швидкого випаровування.
  • Регулярний полив. У спекотну погоду грунт швидко висихає, тому важливо поливати картоплю частіше, але помірно, щоб уникнути застою вологи.
  • Глибокий полив. Цей метод - найефективніший полив картоплі - сприяє розвитку коренів вниз, що робить рослини більш стійкими до посухи.
  • Полив під корінь. Багато хто цікавиться питанням, як правильно поливати картоплю - зверху або під корінь? Намагайтеся уникати поливу листя і стебел, особливо в жарку пору дня. Поливайте безпосередньо біля коріння, щоб мінімізувати ризик опіків листя.
  • Захист від перегріву. Крім того, рекомендується створити невелику тінь для картопляних кущів під час найспекотнішої частини дня, щоб запобігти їхньому перегріванню.

А ось полив картоплі дощуванням, мабуть, є найбільш нестабільним способом. Він не забезпечить вашій рослині належного зростання, бо часто опадів буває недостатньо.

Підтримуйте баланс вологості ґрунту, уникаючи як пересушування, так і зайвої вологості.

Картопля, зола
Багато хто цікавиться, як поливати картоплю після посадки / скріншот YouTube

Коли вже не треба поливати картоплю - календар садівника

Поливати рослини, як правило, перестають безпосередньо перед їхнім збором, щоб уникнути зайвої вологи. Те ж стосується питання, чи потрібно поливати картоплю у серпні. Якщо ваша картопля до цього періоду вже дозріла, то не варто. Однак коли картопля потребує поливу, то це у разі посухи.

Наступні вказівки, коли краще зупинити полив картоплі:

  • Перед збором урожаю. Зазвичай за 2-3 тижні до запланованої дати збору врожаю рекомендується зупинити полив. Це дозволяє землі підсохнути і зменшує ризик гниття бульб. Занадто багато вологи в цей період може пошкодити бульби і погіршити якість врожаю.
  • На початку стиглості. Коли бульби починають формувати шкірку і стають стиглими, це теж сигнал до того, що полив слід поступово зменшити.
  • Під час настання посухи. Якщо ви перебуваєте в посушливому кліматі, стежте за станом рослин і грунту. Якщо грунт стає надмірно сухим, можливо, знадобиться трохи додаткового поливу, навіть якщо картопля вже близька до дозрівання.

Важливо стежити за станом ґрунту та рослин, щоб визначити, коли і скільки поливати конкретно у вашому випадку. Палець-проба - це хороший спосіб оцінити вологість ґрунту: засуньте палець на глибину близько 5 см. Якщо ґрунт відчувається сухим, то вже час поливати.

Також пам'ятайте, що занадто багато вологи може призвести до хвороб і гниття коренів, тому важливо підтримувати рівновагу.

Вас можуть також зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти