StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Пити солодкий чай небезпечно: лікар розповів, скільки цукру можна вживати в день

26 грудня 2023, 15:50оновлено 27 грудня 2023, 16:06
Главред з'ясував, чи можна пити гарячий чай з цукром та скільки чайних ложок цукру безпечно вживати протягом однієї доби.
Пити солодкий чай небезпечно: лікар розповів, скільки цукру можна вживати в день
Чому не можна пити солодкий чай - скільки потрібно давати цукру в чай / Колаж Главред, фото: pixabay

Цукор вважається дуже шкідливим продуктом і багато лікарів і дієтологів рекомендують повністю відмовитися від вживання цукру або хоча б скоротити добову норму цукру в раціоні. Реальність така, що цукор має значний вплив на здоров’я людини, особливо на загальну смертність, астму, карієс, ожиріння, хвороби серця та депресію.

Цукор, особливо у великих кількостях, може мати різні впливи на здоров'я людини.

Як цукор впливає на здоров'я людини

  • Збільшення ризику хвороб серця: високе споживання цукру, особливо цукрозамінників, може бути пов'язане з підвищеним ризиком розвитку хвороб серця, таких як серцево-судинні захворювання та гіпертонія.
  • Ризик розвитку діабету: існує докази того, що велике споживання цукру може збільшувати ризик розвитку діабету типу 2 через його вплив на рівень цукру в крові та інсулінорезистентність.
  • Вплив на здоров'я шкіри: велике споживання цукру може призвести до погіршення стану шкіри, зокрема, збільшення ризику виникнення акне та інших проблем шкіри.
  • Залежність від цукру: високий рівень споживання цукру може призвести до формування залежності від цукру, що може впливати на рішення щодо їжі та споживання продуктів.
  • Вплив на вагу: цукор містить багато калорій, і велике споживання цукру може сприяти надмірній вазі та ожирінню, що може викликати інші проблеми здоров'я, такі як хвороби серця та цукровий діабет.
  • Вплив на енергію та настрій: цукор може призводити до раптового підйому енергії та покращення настрою, але цей ефект зазвичай є тимчасовим і може бути змінений раптовим падінням енергії та настрою.
  • Вплив на зуби: цукор може сприяти розвитку карієсу та погіршенню здоров'я зубів через сприятливе середовище для росту бактерій в ротовій порожнині.
  • Загальний вплив на здоров'я: високий рівень споживання цукру може призвести до загального погіршення здоров'я, зокрема, до зниження імунітету та загальної життєвої енергії.

Це лише деякі аспекти впливу цукру на здоров'я, і варто пам'ятати, що кожна людина може реагувати на цукор по-різному. Важливо збалансувати свій раціон та слідкувати за кількістю цукру, яку ви споживаєте.

відео дня

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, який чай вважається найкориснішим для вашого здоров'я, рекомендуємо наш матеріад: Який чай найкорисніший для здоров'я: властивості, які неможливо замінити.

Скільки цукру можна їсти на день

Група китайських і американських вчених зазначає, що результати нового дослідження підтверджують рекомендацію Всесвітньої організації охорони здоров'я про те, що споживання цукру слід обмежити 6-ма чайними ложками на день.

"Наш всебічний огляд показує, що шкідливий зв’язок між споживанням цукру з їжею та декількома серцево-метаболічними захворюваннями, особливо збільшенням ваги, позаматковим накопиченням жиру, ожирінням, серцево-судинними захворюваннями, значною мірою може бути спричинено вживанням занадто великої кількості фруктози, яка містить цукор", – пишуть автори.

Чому не можна цукрувати чай

На думку лікаря Юрія Габорця, додавати цукор в чай не корисно.

"Теплий чай одразу всмоктується в кров, піднімає рівень глюкози в крові, спричиняє з роками діабет другого типу та надлишкову вагу", - наголошує лікар у своєму Tik Tok.

Юрій Габорець наголошує на тому, що щоденне вживання чаю з цукром може викликати залежність та стимулювати старіння.

Дивіться відео про те, чому не можна пити чай з цукром:

"Щоб відчути чай, треба пити його без цукру і не гарячий, бо будуть опіки стравоходу, адже там нема больових рецепторів. В той час як епітелій ротової порожнини витримує високі температури. Доторкніться чашкою до частини руки, якщо пече, то чай все ще гарячий", - вказує лікар.

Він додає, що до чаю краще взяти курагу, чорнослив, лимон. Чай потрібно пити не міцний, натуральний, крупнолистовий, а не пакетований. Також важливо пити чай не одразу після їжі, бо він буде блокувати всмоктування вітамінів в шлунку.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти