StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна кип'ятити воду двічі: фахівець повідомила про ключову небезпеку

11 листопада 2023, 04:30
Главред з'ясував, чи можна кип'ятити воду повторно і чи небезпечне її вживання для нашого здоров'я.
Чи можна кип'ятити воду двічі: фахівець повідомила про ключову небезпеку
Чи можна кип'ятити воду двічі - фахівець розкрила міф про "мертву воду" / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube / Сніданок з 1+1

Кип'ятіння води сприймається як ефективний метод очищення від бактерій та інших забруднень. Проте, слід враховувати, що під час кожного кип'ятіння вода втрачає деякі мінерали та інші речовини.

Однак, не зважаючи на це, повторно кип'ячену воду можна пити, і в багатьох випадках це безпечно. Однак існують певні обмеження та моменти, на які варто звертати увагу:

Зміни у смаку і ароматі: Повторне кип'ятіння може призвести до втрати деяких розчинених газів та водорозчинних речовин, що може вплинути на смак і аромат води.

відео дня

Втрата деяких мінералів: Під час кип'ятіння деякі мінерали можуть випаровуватися. Якщо вода була повторно кип'ячена, це може призвести до подальших втрат корисних мінералів.

Присутність шкідливих речовин: Якщо вода була забрудненою шкідливими речовинами, повторне кип'ятіння не зменшить їх кількість, а навпаки, може збільшити їх концентрацію.

Втрата кисню: Під час кип'ятіння кисень може випаровуватися, що може вплинути на смак води.

Існує думка, що вода, яка кип'ятиться 2 і більше разів, стає "мертвою" і, можливо, навіть небезпечною. Проте слід пам'ятати, що не всі види води однакові. Про це повідомила нутриціолог Богдана Волошович в Instagram.

За словами нутриціолога, вода може містити різні мінерали і мати різний смак в залежності від джерела і методів обробки. Кип'ятіння води допомагає вбивати шкідливі мікроорганізми.

"Проте існує думка, що в процесі кип’ятіння в ній виділяються миш‘як, фтор і нітрати, шкідливі мінерали, які можуть нести смертельну загрозу для людини", - йдеться у повідомленні.

Спеціаліст вказує, що ці мінерали можуть бути небезпечними, але лише у великих кількостях, якщо їх приймати щодня. Однак вода, яка проходить через місцеві водопровідні системи, знаходиться в колодязях чи є бутильованою, зазвичай містить мінерали у безпечних для людини кількостях.

Під час кип'ятіння води частина її випаровується, а мінерали залишаються у залишковій кількості води. З кожним повторним кип'ятінням концентрація мінералів може збільшуватись, а об'єм води зменшуватись.

"Хоча з наукової точки зору даний аргумент має право на життя, він не враховує до уваги, що джерела водопостачання постійно перевіряються на забруднення та доказали свою безпечність для споживання", - каже Волошович.

Отже, небезпечні мінерали в таких кількостях, ймовірно, не з'являться у воді, за винятком можливих стихійних чи хімічних катастроф.

Загалом, якщо вихідна вода була чистою і безпечною для споживання, повторне кип'ятіння зазвичай не створює серйозних проблем. Однак якщо ви маєте сумніви щодо якості води, краще використовуйте свіжу воду або використовуйте фільтраційні системи.

Також вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти