StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Які звичаї у ромів: сватання при народженні, поклоніння міфічному персонажу

24 квітня 2024, 14:43оновлено 25 квітня, 12:31
1669
Главред розповість вам, які звичаї у ромів і коли їх видають заміж насправді.
Які звичаї у ромів
Які звичаї у ромів / колаж: Главред, фото: pixabay.com/

За даними статистики, в Україні проживають майже 48 тисяч ромів, але лідери їхніх громад стверджують, що від 200 до 400 тисяч. Здебільшого роми мешкають на Закарпатті, в Криму, а також в Одеській і Донецькій областях.

Вас також може зацікавити: Чорніє срібло на шиї: що кажуть прикмети, а що - ювеліри

Як повідомляє "Закарпаття онлайн", ромська дитина грається за власним бажанням, але обов'язково поважає своїх батьків і традиції.

У якому віці видають заміж ромів?

Дівчаток можуть видати заміж уже в 11-12 років, а хлопці можуть стати нареченими з 14 років. Сватання майбутньої пари може відбутися, коли діти тільки народилися.

Дівчинку можуть засватати ще в 10-річному віці і вона може жити в родині нареченого до 15 років, а вже потім роблять весілля.

Слово старших у родині ромів - закон. Через це обирають пару для своєї дитини саме батьки, найчастіше, без згоди дітей.

Який алкогольний напій п'ють роми?

Зазвичай роми вживають вино, особливо червоне. Вино стало частиною ромської культури, воно використовується на різних церемоніях і святах.

Також роми віддають перевагу коньяку, горілці та пиву. На святкових подіях використовують коньяк, вважаючи його елітним алкогольним напоєм. Горілка ж - напій для повсякденного користування, часто її п'ють після важкого робочого дня в колі сім'ї.

Молоді роми воліють пити пиво, особливо на вечірках і весіллях.

Кому поклоняються роми?

Часто люди думають, що роми язичники і поклоняються вогню і сонцю, але це не так. Зазвичай, роми сповідують ту релігію країни, де вони проживають. Наприклад, християнство, буддизм або ж іслам.

Православні роми вважають своїм покровителем Миколу Угодника і Святого Георгія, а католики - Блаженного Сеферіно і водночас Сару Калі (міфічний персонаж).

Також роми вірять, що Бог дозволив їм красти, оскільки якось вони зробили Христу послугу. Коли Ісуса готували до розп'яття, роми вкрали цвях, чим продовжили йому життя.

Дивіться відео, як живуть роми на Закарпатті:

Хто такі роми?

Термін "роми" використовується для опису різних етнічних груп, таких як сінті, кале та гітано, що мешкають у кількох європейських країнах. У минулому кочові, зараз більшість ведуть осілий спосіб життя.

Вам також буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти