StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна жінкам посівати: яке пояснення закладене у давніх звичаях

26 грудня 2023, 21:03оновлено 3 січня, 19:44
Обряд посівання дійшов до нас з давніх віків. Його призначення – принести добробут і благополуччя у кожну оселю.
Зерно, дети, посевание
Чи можна жінкам посівати/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Нинішні зимові свята змістилися у часі після календарних змін в Україні. Так, згідно із законом №3258, тепер Різдво святкується не 7 січня, а 25 грудня. Також раніше було прийнято посівати на Старий Новий рік – 14 січня, але тепер ця традиція теж переноситься у часі й припадає на звичайний Новий рік – 1 січня.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Загадка для найуважніших: потрібно за 5 секунд знайти чоловіка на малюнку

Традиція посівати дуже давня. Суть цього обряду полягає у тому, що зерно, яким посівають, покликане заповнити оселю достатком. Зерно символізує процвітання, благополуччя, родючість.

відео дня

При цьому такий обряд обов’язково має певний словесний супровід – посівальники виголошують господарям дому привітання зі святами та різні побажання. Зокрема бажають, щоб рік був родючим, а господарі жили в достатку і щасті.

Посівальники починали ходити по будинках для здійснення цього обряду з самого ранку – іноді навіть до світанку. Але обов’язково посівання починали зі своєї оселі, а вже потім ішли додому до родичів та сусідів.

Господарі, які приймають посівальників, повинні пригостити їх яблуками, пирогами або іншими ласощами, також можна подякувати їм грошима.

Зерно, яке залишилося вдома після візитів посівальників, не можна прибирати аж до вечора – у цей день воно вважається важливим оберегом.

Чому дівчатам не можна посівати

Згідно з давньою традицією, посівати ходили саме хлопчики або чоловіки, а от дівчаткам та дівчатам не можна було здійснювати такий обряд.

Вважалося, що першим у новому році в оселю повинен зайти чоловік. Саме тому хлопці прокидалися для засівання дуже рано – щоб встигнути відвідати усіх рідних і знайомих та першими зайти до них додому.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти