StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно – "Фейсбук" чи фейсбук, "Ютуб" чи ютуб: мовознавець розставив крапки над "і"

3 грудня 2023, 06:25оновлено 6 грудня 2023, 18:31
Авраменко дав однозначну відповідь, як правильно писати назви різних соцмереж та пошукових систем і не робити помилок.
Украинский язык, Александр Авраменко
Як правильно писати – "Фейсбук" чи фейсбук, ютуб чи "Ютуб"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрин

Нерідко виникає дилема, як правильно писати назви різних соцмереж. Хтось пише з маленької літери, а хтось – з великої. Крім цього, може виникати питання, чи варто у такому випадку використовувати лапки.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "слідуючий": Авраменко пояснив поширену помилку

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці розставив усі крапки над "і". Виявляється, правильність написання назв соцмереж змінюється залежно від обставин.

"Як правильно написати назву соцмережі фейсбук – у лапках чи без, з великої чи з малої літери? Друзі, запам’ятайте, назви соцмереж та пошукових систем пишемо з малої букви і без лапок. Наприклад, фейсбУк, вікіпЕдія, вАйбер, інстагрАм, ютУб, гУгл", – пояснив мовознавець.

Але якщо при них є родове слово – ось тоді з великої літери і в лапках.

"Порівняйте: фейсбук і соцмережа "Фейсбук", ютуб і канал "Ютуб", вікіпедія і енциклопедія "Вікіпедія", гугл і пошукова система "Гугл", – зазначив Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно писати назви соціальних мереж:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, що таке "манівці". З цим словом є дуже багато фразеологізмів. Але не усі правильно розуміють, яке значення мають такі вислови.

Також раніше ми розповідали, чому слово "жАлоба" казати не можна. Замість цього слова потрібно використовувати інший варіант.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти