StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як охолодити кімнату за лічені хвилини: найкращі методи боротьби із спекою

4 червня 2024, 15:20оновлено 6 червня, 14:39
2657
Літня погода і високі добові температури можуть стати викликом для багатьох. Главред з'ясував, як швидко охолодити себе та квартиру безпечними способами.
Як охолодити кімнату за лічені хвилини: найкращі методи боротьби із спекою
Як охолодитись в спеку - найкращі способи охолодити кімнату / Колаж Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Літо приносить із собою не лише яскраве сонце та довгі дні, але й нестерпну спеку, яка може значно вплинути на наше самопочуття та продуктивність. Коли стовпчик термометра стрімко піднімається, важливо знати, як ефективно охолоджувати себе та своє оточення. Про те як зберегти прохолоду в оселях і в собі розповіла в ефірі "Сніданку з 1+1" сімейний лікар із восьмирічним стажем Марія Вітковська.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про лайфхаки із охолодження влітку з різних країн, рекомендуємо наш матеріал: Навіть при +40 за Цельсієм: чому хитрі німці не встановлюють кондиціонери.

Як безпечно охолодитись кондиціонером

За її словами, кондиціонер – це найпростіший і дуже крутий спосіб охолодитись. Однак, є кілька правил, які слід враховувати при користуванні кондиціонером влітку.

Яку температуру потрібно встановлювати на кондиціонері влітку

Експерт зазначає, що виставляти на кондиціонері мінімальну температуру неправильно.

"Взагалі рекомендовано, щоб різниця температури не була більше 5-7 градусів, ніж за бортом, як то кажуть. І особливо, коли виходите на вулицю і цей різкий перепад на вас діє, ви можете просто або втратити свідомість, тобто це буде тепловий шок. І цього робити не варто", - радить вона.

Хто така Марія Вітковська

Марія Вітковська - сімейний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Оболонського району Києва, експерт телепрограм на тему здоров'я та здорового способу життя.

Як холодний душ впливає на здоров'я

Сімейний лікар наголошує, що в спеку не варто використовувати холодний душ для охолодження тіла.

"Холодний душ він не рекомендований, тому що тут також буде різкий перепад температур. Якщо ми зробимо воду ледь теплою, то буде супер. Звичайно, також, не рекомендовано це робити холодний душ людям із серцево-судиними захворюваннями тому що різкий перепад температур він спровокує підняття артеріального тиску. Тобто дуже обережно це треба робити", - сказала вона.

Як швидко охолодити кімнату

Крім того, фахівці радять використовувати штори-блекаут, які не дозволятимуть сонячним променям потрапляти до оселі.

"100% вони допомагають, тому що саме сонце воно нагріває кімнату і це сприяє дуже високій температурі", - наголошує Марія Вітковська.

Як зволожити кімнату в спеку

За її словами, ідеальним рішенням буде використання зволожувача повітря, однак якщо його немає, можна налити в миску води та включити вентилятор.

"Ви можете намочити рушник, ви можете намочити простирадло і повісити на будь-яку вішалку, можливо, десь біля вікна. Коли буде максимальне випаровування, тобто вологість підвищиться, і це, буде охолоджувати приміщення", - додає вона.

Також рекомендувано створити якийсь рух повітря в приміщенні.

"Тобто це може бути або два вентилятори, або ми можемо зробити легкий протяг, але, звичайно, на ньому не сидіти. Тому що коли ми пітніємо, і при цьому є рух повітря, нам стає легше. Так, тому що випаровування збільшується, і за рахунок цього ми швидше знімаємо температуру", - сказала сімейний лікар.

Як правильно провітрювати кімнату, щоб стало холодніше

Марія Вітковська вказує, що провітрювати кімнату потрібно обо'язково і робити це потрібно часто.

"Але якщо на вулиці дуже висока температура, то вона буде заходити в приміщення. Це бажано робити хоча б недовго, три-п'ять хвилин. Ми відкрили, зайшло свіже повітря, і ми закрили вікно. Можна робити це, наприклад, раз на дві години або раз на годину", - радить вона.

Чим можна замінити кондиціонер

Експерт також розповіла про екологічний метод, який може замінити конлиціонер в домашніх умовах. Для цього будуть потрібні миска з льодом та вентилятор.

"Повітря охолоджується за рахунок холодної води і льоду. І ми вмикаємо вентилятор, і таким чином пришвидшуємо потік холодного повітря по приміщенню. Тобто це такий екологічний метод, не використовуючи кондиціонера, який ми можемо влаштувати рух прохолодного повітря у себе в кімнаті", - йдеться в сюжеті.

Крім того, якщо у кімнаті або квартирі немає миски з льодом можна взяти порожню пляшку, наповнити її водою та заморозити.

"І це також буде той самий метод", - вказує експерт.

Дивіться відео про те, які продукти не можна їсти у спеку:

Чи можна пити крижану воду в спеку

Сімейний лікар зазначає, що використовувати крижану воду для охолодження в спеку категорично не варто.

"Ні в якому разі, тому що крижана вода не буде сприяти швидкому охолодженню. Вона може перехолодити вам дихальні шляхи, кротоглотку, і це може сприяти подальшій застуді. Плюс, якщо ще буде потік холодного повітря в 18 градусіх, то це буде сприяти хворобі, тому не варто. Найоптимальнішим варіантом може бути прохолодна вода, або також, наприклад, східні жителі, вони люблять використовувати гарячий чай", - сказала вона.

Як освіжитись у спеку гарячим чаєм

У країнах Сходу для того, щоб освіжитись у спеку прийнято вживати гарячий чай. Марія Вітковська розповіла, як це працює.

"Ми просто пришвидшуємо кількість виділення поту, тобто ми пришвидшуємо цей процес і за рахунок потоку повітря випаровування також збільшується. Але це не працює, якщо, наприклад, на вулиці дуже висока вологість, тобто цей під просто буде стікати по вам і капати на підлогу", - додає вона.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти