StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як бути більш чуйним у відносинах: 5 способів

29 грудня 2020, 12:31
Різні налаштування вимагають різних типів співчуття.
1609237838-3943.jpg
Різні налаштування вимагають різних типів співчуття / Pixabay

Коли справа доходить до поліпшення вашого благополуччя, прояв здорової кількості співпереживання може допомогти поліпшити відносини і вашу загальну зв'язок з суспільством, в якому ви живете.

Ось чому так важливо співпереживання і п'ять способів бути більш співчутливими в повсякденному житті.

Що таке співчуття?

"Співчуття-це насправді ходьба по шкурі іншої людини і здатність розпізнавати емоції, які відчуває інша людина", - говорить Ранга Крішнан, доктор медицини, генеральний директор системи охорони Здоров'я університету Раша і прихильник посилення співчуття в охороні здоров'я. .

відео дня

Є два типи співчуття:

Афективна Емпатія включає вашу реакцію на емоції іншої людини, наприклад, коли ви нервуєте, коли інша людина нервує.

Когнітивна Емпатія означає, що ви можете поглянути на іншу людину і зрозуміти його емоції. Наприклад, ви можете зрозуміти, що ваш друг не любить собак через травмуючий досвід, і спробувати уникнути подібних ситуацій з ними.

Різні налаштування вимагають різних типів співчуття. Наприклад, якщо ви намагаєтеся втішити друга, який мав важкий день, прояв афективного співчуття може допомогти вашому другові відчути себе справедливим у своїх емоціях. Когнітивна Емпатія може допомогти вам зрозуміти емоції інших і побудувати з ними більш глибокі і близькі стосунки.

Дослідження, проведене в 2016 році, показало, що люди виявляють співчуття, тому що це "просоціальна" риса - вона робить нас чутливими до стресу і змушує нас покращувати життя інших.

Як бути більш чуйним?

Співчуття може показати вашим близьким, що ви дбаєте про них, і поліпшити своє самопочуття. Якщо вам потрібно більше співчуття, спробуйте наступне:

1. Читайте художню літературу. Невелике дослідження 2014 року показало, що ті, хто читає художню літературу, демонструють більш високий рівень когнітивної емпатії, оскільки читачі "переносяться" в точку зору персонажів. Це може допомогти Вам дізнатися, як спілкуватися з іншими людьми в реальному світі.

2. Дивитися фільм. Якщо у вас немає часу читати книгу, Крішнан рекомендує дивитися фільми і намагатися спілкуватися з персонажами. "Дуже мало людей можуть дивитися дійсно сумний фільм і не відчувати себе погано", говорить він. Практика цієї емоції на самоті також може призвести до більш чутливої взаємодії з іншими.

3. Прислухайтеся до інших точок зору. Чуйні люди схильні цікавитися досвідом інших людей. Вони слухають, що говорить інша людина, і намагаються зрозуміти, звідки вони виходять. Чутливе слухання відрізняється від простого слухання когось, оскільки ви повинні активно працювати, щоб зрозуміти, що він говорить, і вловити його точку зору, щоб зрозуміти його точку зору.

4. Навчіться читати невербальне спілкування. Співчуття також виходить за рамки слухання. Можливо, вам доведеться подивитися на мову тіла або вираз обличчя людей, щоб зрозуміти, що вони насправді відчувають. Наприклад, припустимо, що хтось тремтить і виглядає явно нервовим перед уколом в кабінеті лікаря. Медсестра може поспівчувати страху перед голками, але бажанням показати Хоробре обличчя, і таким чином медсестра може пом'якшити їх тон при розмові з пацієнтом, щоб він відчув себе краще. Крішнан каже, що деякі медичні працівники навіть беруть участь у програмах для вдосконалення навичок читання невербальних сигналів.

5. Захищайтеся від втоми від співчуття. Крішнан пояснює, що якщо у вас немає таких станів, як алексітімія, при яких важко виражати або відчувати емоції, ви повинні захищати своє співчуття від зниження чутливості, що є частиною стану, званого втомою від співчуття. Деякі люди не можуть уникнути ситуацій, в яких їм потрібно співпереживати іншим, наприклад медичним працівникам або соціальним працівникам, і важливо активно практикувати співчуття, щоб не стати змученими або цинічними.

Чому співчуття важливо для вашого здоров'я

Співчуття означає, що у вас менше шансів засудити когось, тому що ви розумієте, що він діє виходячи зі своїх власних обставин. Менше засудження через підвищений співчуття може допомогти знизити агресію і навіть поліпшити ваші відносини.

Співчуття також може принести користь здоров'ю ваших близьких. Дослідження, проведене в 2016 році, показало, що у підлітків з чуйними батьками краще емоційна регуляція і менше запалень в організмі. Співчутливі батьки також змогли краще контролювати свої емоції і відчути більшу самооцінку і мету в житті.

Однак у співчуття можуть бути і зворотні сторони. Те ж дослідження показало, що у чуйних батьків спостерігається більш високий рівень системного запалення. Згідно зі статтею 2007 року, занадто багато співчуття може сприяти виникненню почуття печалі. Це тому, що дуже чуйні люди часто можуть приймати на себе біль інших в стресових ситуаціях, посилюючи власне почуття дистресу.

Проте в цілому Крішнан каже, що співчуття веде до кращого життя. "Важко насправді розділити це і сказати, що на щастя веде співчуття, але щастя і співчуття взаємопов'язані", - говорить він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти