StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 26 лютого: в цей день не можна їсти 4 продукти

25 лютого 2024, 12:48
Ми розповімо, яке свято 26 лютого і що не можна робити в цей день.
Церковне свято 26 лютого
Церковне свято 26 лютого / Колаж Главред, фото: pixabay.com

26 лютого Україна готується відзначити кілька значущих подій. Серед них кілька міжнародних свят, однак, особлива увага приділяється церковного свята.

Яке свято завтра в Україні?

В Україні та світі 26 лютого відзначається кілька свят:

  • Всесвітній день фісташки

    відео дня
  • День карнавалу

  • День опору окупації Криму (в цей день в 2014 в Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України і проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму)

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Церковне свято завтра

26 лютого вшановують пам'ять святителя Порфирія, архієпископа Газського. Він народився близько 346 року в Солуні, в Македонії. У двадцять п'ять років він залишив батьківщину і відправився в Єгипет, де трудився на горі Нітрійській під керівництвом преподобного Макарія Великого.

Там він зустрівся з блаженним Ієронімом, який відвідував у той час єгипетські монастирі. І разом з ним відправився в Єрусалим на поклоніння святим місцям і Животворящому Хресту Господньому, після чого оселився в пустелі йорданської для молитовного і постницького подвигу.

Там Святий Порфирій впав у тяжку недугу. Для зцілення він вирішив йти до святих місць Єрусалиму. Одного разу, коли він в повному розслабленні і забутті лежав біля підніжжя Голгофи, Господь відвідав свого раба в рятівному сновидінні.

Що не можна робити завтра в церковне свято

  • не можна їсти рибу, м'ясо, молочні продукти і яйця.

  • не можна в цей день садити не плодові дерева, наприклад, жасмин і бузок.

  • плавати і занурюватися в річці в цей день. Вважається, що людина, яка це зробить, почне в старості втрачати пам'ять.

У кого День ангела завтра?

День Ангела 26 лютого святкують Анна, Артемій, Василь, Віра, Володимир, Гаврило, Євген, Євлогій, Зосима, Зоя, Іван, Ірина, Леонтій, Мартініан, Мартін, Михайло, Никандр, Микола, Онисим, Павло, Парфеній, Пріскілла, Світлана, Сильвестр, Симеон, Тимофій, Юстиніан.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти