StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Церковне свято 11 січня: чого варто дотримуватися у Феодосіїв день, аби не жити 3 місяці у боргах

11 лютого 2486, 07:30
70
У цей день не рекомендується брати в борг гроші.
Яке свято 11 січня
Яке свято 11 січня / Колаж Главред, фото voskresinnia.org.ua, freepik

11 січня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день преподобного Феодосія Великого.

Яке свято 11 січня

Свята у світі:

відео дня
  • День дружніх секретів
  • Всесвітній день "дякую"

Церковне свято 11 січня

11 січня за новим церковним календарем в Україні відзначають день преподобного Феодосія Великого.

Відомо, що Феодосій Великий народився в місті Магаріас (Каппадокія) в сім'ї благочестивих Проересія і Євлогії. З самого дитинства хлопець виділявся прекрасним голосом, і його призначили читцем в церкві. У 451 році Феодосій відправився в Єрусалим, де, подорожуючи, зустрів Симеона Стовпника. Під час свого перебування в Єрусалимі, він відвідав місця, пов'язані з подіями Євангелія, і став учнем преподобного Лонгіна.

Згідно з вказівкою свого вчителя, Феодосій приєднався до церкви Пречистої Владичиці Богородиці, але згодом, прагнучи до усамітнення, відправився в пустелю і оселився в одній з печер, де, за історичними свідченнями, колись зупинилися волхви на шляху до народження Ісуса Христа. Від Феодосія навколо себе сформувалася чернеча громада, і він вирішив заснувати монастир. Незабаром на його місці виросло ціле монастирське укріплення, яке стало відоме як Лавра Феодосія Великого, перший чернечий монастир в Палестині. За легендою, тут знаходило притулок близько 400 ченців до кінця життя святого Феодосія.

Також варто відзначити, що Феодосій Великий підтримував тісні стосунки з шанованим як православними, так і католиками Савою Освяченим. Разом з ним він був удостоєний сану архімандрита. Однак, під час імператорства Анастасія, коли почалися переслідування монофізитів, Феодосій, не віддавши підтримку цій течії, був посаджений в темницю. Звільнений з підземелля в 518 році після смерті імператора, він помер у 529 році після тривалої хвороби, досягнувши 105 років. Селяни шанують святого Феодосія в "Федосіїв день" і спостерігають за погодою, щоб передбачити, якою буде весна.

Що не можна робити 11 січня

У цей день не рекомендується брати в борг гроші. 24 січня краще утриматися від стрижки волосся і обрізання нігтів. Традиційно вважається, що той, хто на Федосія обріже нігті, буде жити три місяці в боргах.

Також не рекомендується виходити на вулицю вранці. Не робіть цього, оскільки повір'я стверджують, що це може принести нещастя. Також краще утриматися від підняття хустки, яка впала на дорогу, оскільки це, за повір'ями, може принести нещастя або біду.

Іменини 11 січня

11 січня День Ангела відзначають: Віталій, Володимир, Вольдемар, Йосип, Михайло, Микола, Степан, Теодор, Федір.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти