ВЛК під час бронювання, вручення повісток та штрафи: інтервʼю з представницею Київського ТЦК

31 липня 2024, 12:00оновлено 2 серпня, 12:38
6736
"Резерв+" – це більш спрощена процедура для того, щоб показати уповноваженим органам, що всі норми законодавства виконані. Але найголовніше – мати при собі актуальний військово-обліковий документ і паспорт.
ВЛК під час бронювання, вручення повісток та штрафи: інтервʼю з представницею Київського ТЦК
Представниця Київського ТЦК Лариса Козак відповіла "Главреду" на найбільш поширені питання щодо мобілізації / Колаж Главред, фото УНІАН, скріншот

Після 16 липня набув сили Закон "Про мобілізацію та військову службу" та ТЦК почали перевіряти дані, які вказали військовозобовʼязані протягом попередніх двох місяців, наданих для оновлення даних.

В інтервʼю Главреду офіцер сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Лариса Козак розповіла, за яких умов військовозобовʼязані мають проходити ВЛК під час бронювання, куди відправлятимуть повістки та коли нараховуватимуть штрафи.

Усі військовозобов'язані мали оновити свої дані до 16 липня. Яка подальша процедура – що чекає на тих, хто цього не зробив, яке покарання?

відео дня

Уточнення даних закріплено Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", де в перехідних прикінцевих положеннях було визначено, що з моменту набуття чинності Закону у військовозобов'язаних громадян, призовників та резервістів, є обов'язок уточнити свої персональні дані у ТЦК, ЦНАП або шляхом реєстрації електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного та резервіста.

Уточнення даних – це повідомлення актуального місця проживання громадянина і актуалізація його контактних даних (прізвище, ім'я по батькові, e-mail, номер мобільного телефону). Це потрібно для того, щоб районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки володіли актуальною інформацією і використовували такі дані у процесі здійснення оповіщення. Тобто привілеєм для громадян, які оновили дані у будь-який доступний спосіб, є те, що в разі надсилання повістки або запрошення до ТЦК на проходження військово-лікарської комісії, уточнення даних, постановки на облік такі громадяни однозначно будуть знати, що дана повістка направлена. Вони знайдуть її у своїй поштовій скриньці і будуть розуміти, чи є якісь порушення.

Звичайно, громадяни, які не оновили дані та не проживають за зареєстрованим, задекларованим місцем проживання, будуть отримувати повістки за неактуальними адресами. Відповідно, після цього будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, отримувати копії цих постанов і дізнаватися про існування певних адміністративних стягнень вже тоді, коли дана постанова піде до обов'язкового виконання у виконавчу службу. Тому ті, хто оновив свої дані, в принципі убезпечені і будуть чітко розуміти ті процеси оповіщення, яких вимагає ТЦК під час здійснення основоположних заходів. Термін на оновлення даних був визначений 60 днями і не продовжувався. Ми наголошуємо і стимулюємо громадян до того, що вони надалі виконували встановлені правила військового обліку, і в разі прибуття оновлювали свої дані.

Законодавством не передбачено одразу винесення постанови про накладення адміністративного стягнення. Процедура наступна: військовозобов'язаним, які не уточнили свої дані, ТЦК надсилає повістку за останнім відомим місцем проживання. Після неприбуття за даною повісткою, ТЦК має право одразу винести постанову і накласти адміністративне стягнення (штраф від 17 до 25 тис. грн). І вже після неприбуття за повісткою, такий громадянин передається відповідним повідомленням до органів Національної поліції з метою здійснення його адміністративного розшуку та доставлення до відповідного ТЦК. І після цього окремо громадянин також буде притягуватися до адмінвідповідальності за неоновлення даних. Тобто це два окремих порушення.

Можна одразу уточнити – якщо, наприклад, була направлена повістка чи запрошення до ТЦК, протягом якого терміну має зʼявитися людина? І на яку саме адресу її відправлятимуть – ту, що вказана у "Резерв+"?

Якщо ми говоримо про алгоритм оповіщення, який визначається саме у зв'язку з оновленням або неоновленням даних, то постанова №560 Кабінету міністрів України чітко каже, що повістка виписується або формується і надсилається не пізніше наступного дня після підписання, однак дата явки по такій повістці повинна визначатися не менше ніж 14 днями. Це зроблено для того, щоб унеможливити питання, наприклад, затримки поштового відправлення, недоставлення даної повістки.

Якщо військовозобовʼязаний оновив дані, то повістку надсилають згідно оновлених даних у "Резерв+". Для тих, хто не оновив дані, ми надсилаємо її за місцем зареєстрованого проживання.

Знов-таки, нормативно-правовий акт говорить про те, що повістка надсилається рекомендованим листом з описом вкладення, і це буде належним доказом її отримання у разі завершення 14-денного терміну. У будь-якому випадку, чи взяв громадянин цю повістку в руки особисто, чи не забрав з поштового відділення, чи вона повернулась у зв'язку із закінченням строків зберігання, чи навіть з відміткою "особа не проживає", така повістка буде вважатися автоматично врученою. І після цього вже можна запускати механізм накладення відповідного адміністративного стягнення.

Тобто навіть якщо людина протягом цього терміну, наприклад, захворіла чи була десь у відрядженні…

Законодавець вже закріпив поважні причини неприбуття по повістці в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та постанові Кабміну №560. Згідно з документами, у разі неможливості прибути з поважних причин (це зазвичай хвороба, обставини непереборної сили, смерть близького родича тощо), громадянин зобов'язаний не пізніше триденного терміну особисто подати відповідні документів, які підтверджують його поважну причину до ТЦК з подальшим прибуттям протягом 7 днів. Тобто з об'єктивних причин можна подати відповідні докази, і така поважна причина буде зарахована РТЦК, після чого особа не буде піддаватися адміністративному стягненню.

Розберемо приклад – у військовозобовʼязаного визначена дата прибуття на 1 серпня. Громадянин захворів, у нього є три дні на повідомлення ТЦК із поданням відповідних підтверджуючих документів про причини неявки, тобто до четвертого числа він повинен обов'язково надіслати лікарняний лист. Якщо ця дата буде прострочена, то вже 4 серпня людині можуть одразу виносити постанову про штраф. Якщо громадянин вкладається в ці терміни, то його "ставлять на паузу" і чекають подальшого прибуття вже протягом 7 днів.

Якщо громадянин бачить, що в нього є обставини непереборної сили, хвороба не обмежуються сьомим днем, на практиці бажано повторно повідомити причини неявки.

Тобто у разі продовження термінів лікування чи продовження обставин непереборної сили потрібно систематично підтверджувати відповідними документами.

Якщо військовозобовʼязаний, наприклад, оновив дані через "Резерв+" у встановлений термін, чи потрібно йому проходити військово-лікарську комісію, якщо у додатку цього не вказано?

Уточнення даних через застосунок має лише три параметри, і ВЛК не охоплюється оновленням даних через електронний кабінет. Наказом про військово-лікарську експертизу передбачено, що в облікових цілях ВЛК проводиться один раз на 5 років, а під час дії правового режиму воєнного стану з метою визначення ступеня придатності до військової служби – один раз на рік. Звичайно, громадянин, у якого в "Резерві" в електронному військово-обліковому документі не прописано проведення ВЛК, або ця військово-лікарська комісія прострочена, то під час перевірки документів його буде запрошено до ТЦК. Тому що непроходження ВЛК у терміни, які передбачені законодавством, також вважається порушенням.

"Резерв+" і електронний кабінет реєструються добровільно, головне – носити з собою паспорт і військово-обліковий документ. Є військово-облікові документи в формі посвідчення військовозобов'язаного, приписного або військового квитка, зараз є оновлений військово-обліковий документ на бланку (єдиний для всіх), а є військово-обліковий документ, якраз електронний, який видно через застосунок. Найголовніше і визначальне правило – це не наявність на телефоні "Резерв+" чи електронного військово-облікового документа, а дотримання встановлених правил. Тобто якщо громадянина зупиняють, у нього немає "Резерв+", але є військово-обліковий документ встановленої форми, поліція спеціальними зчитувачами перевіряє його облікову картку до військового квитка, яка міститься в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, і бачить, наскільки повне дотримання всіх правил військового обліку. Відповідно, вони бачать, чи є медкомісія, чи оновлені дані.

"Резерв+" – це, скажімо, більш спрощена процедура для того, щоб показати уповноваженим органам, які здійснюють перевірку документів, що всі норми законодавства виконані. Тобто найголовніше – мати при собі актуальний військово-обліковий документ і паспорт чи документ, який посвідчує особу.

Тобто військово-обліковий документ і "Резерв+" – це не одне й те саме, я правильно зрозуміла?

Військово-обліковим документом "Резерв+" вважається лише тоді, коли у нього підтягнутий QR-код. Але цей військово-обліковий документ може не містити в собі деяких ключових параметрів, які свідчать про повне дотримання правил військового обліку. І тому у постанові КМУ №560 сказано про те, що під час зупинки і перевірки документів у разі відсутності військово-облікового документу, у разі встановлення невідповідностей даних, які мають у ТЦК громадянин підлягає оповіщенню або ж доставленню разом з представниками поліції до найближчого районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Тобто, якщо підтягнувся QR-код, але там як мінімум немає медичної комісії, це вже є приводом прибути до ТЦК, тому що проходження військово-лікарської комісії є невід'ємним елементом, і за її непроходження також можуть накладатися адмінстягнення.

Але обмеження пересування взагалі цього не стосується. Забігаючи наперед, обмеження керування транспортним засобом пов'язано не з оновленням або неоновленням даних, а з неможливістю поліції здійснити розшук порушника, якого ТЦК подала у розшук.

ВЛК під час бронювання, вручення повісток та штрафи: інтервʼю з представницею Київського ТЦК
Які обмеження передбачені законом про мобілізацію / Інфографіка: Главред

Відповідно, блокування банківських рахунків так само відбувається тоді, коли людина не зʼявилась до ТЦК за повісткою?

Так, це вже питання виконавчого провадження. Якщо людина не з'явилася, не оплатила штраф, цим вже займається виключно Виконавча служба. У них є механізми, тобто система штрафування, система блокування рахунків, і це не належить до компетенції територіальних центрів.

Тобто якщо людина, умовно кажучи, фізично не була в ТЦК, але за 60 днів оновила дані через "Резерв+" і встановила собі цей додаток, в неї є роздрукований військово-обліковий документ з QR-кодом, то чи зможе вона безперешкодно пересуватися, якщо в немає ВЛК чи інших даних?

Пересуватись вона може, але це є підставою для її зупинки, перевірки даних і можливого доставлення до ТЦК. Тому що під час здійснення оповіщення, перевірки документів перевіряється не тільки наявність військово-облікового документа, а й дотримання інших встановлених правил військового обліку і відповідність тим даним, які є в ТЦК і які містяться у військово-обліковому документі.

Тут можна розібрати найбільш типову ситуацію, коли, наприклад, особа досягла граничного віку перебування в категорії призовник (наразі це до 25 років), не прибувала до ТЦК, не проходила медичну комісію, не оформлювала нового військово-облікового документа для військовозобов'язаного, але їй вдалося оновити свої дані.

Таку людину у разі зупинки доставлять до ТЦК, тому що вона не потрапила на військовий облік військовозобов'язаних так, як того вимагають відповідні постанови. Правилами ведення військового обліку закріплено, що з метою постановки чи зняття військовозобов'язаних з обліку громадянин має прибути особисто. Тобто якщо навіть автоматично якісь дані підтягнуті, але це було зроблено в обхід нормативно-правових актів, якими чітко розписано порядок дій як ТЦК, так і військовозобов'язаного громадянина, це є підставою для запрошення такого громадянина та доставлення його до ТЦК.

Резерв+, приложение
Після оновлення даних через Резерв+ все одно можна отримати повістку до ТЦК - Лариса Козак / УНІАН

Можна уточнити – якщо, наприклад, людина має на руках роздрукований документ з QR-кодом, то навіть якщо в ньому немає певних даних, а на блокпості виписують повістку, то ця людина має зʼявитися до ТЦК?

Закон чітко не каже нам про те, що у разі виявлення розбіжностей, оформлюється повістка і військовозобовʼязаного відпускають. З дозвільного правила громадянин спочатку запрошується добровільно прослідувати в ТЦК, але у разі відмови компетентні органи Національної поліції, відповідно, мають право затримати такого громадянина і доставити його до ТЦК вже примусово. У той же час треба чітко розмежовувати, що співробітники ТЦК можуть здійснювати супровід затриманого і мають право сприяти у затриманні.

Якщо говорити про штрафи, які накладатимуться, то як часто це відбуватиметься? Адже була у медіа інформація, що це можуть робити ледь не щоразу після продовження Верховною Радою дії воєнного стану.

В Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" закріплено, що у разі оголошення воєнного стану та мобілізації, військовозобов'язані громадяни мають обов'язок уточнити свої дані. Але кожні три місяці рішення про оголошення воєнного стану продовжується. Тому сказати, що штрафи накладатимуть кожні три місяці, не можна.

Зараз багато говорять про так зване економічне бронювання і про те, що особам, які, наприклад, забронювалися через "Дію", не потрібно буде проходити ВЛК. Наскільки це відповідає дійсності?

Як я вже говорила, з метою обліку ВЛК потрібно проходити раз на 5 років незалежно від того, є у громадянина бронювання чи немає. Так, щорічно з метою визначення придатності до військової служби направляти на ВЛК ніхто не буде – це прямо передбачено законом, а також це зайве навантаження на військово-лікарську комісію. Тому що ми розуміємо, що заброньований громадянин не підлягає призову до закінчення певного терміну бронювання. Однак наявність бронювання або відстрочки не звільняє від виконання інших правил військового обліку. Тому навіть якщо заброньованого направляють на ВЛК, треба йти, викликають повісткою до ТЦК – теж.

Відповідно, якщо військовозобовʼязані взяли шлюб, народили дітей, це все потрібно вказувати і ходити до ТЦК особисто?

У разі зміни персональних облікових даних (а туди входять якраз перелічені вами сімейні обставини), громадянин має особисто повідомити ТЦК та СП протягом семи днів, надаючи відповідні документи.

Поки що невідомо, наскільки буде вдосконалюватися електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста, але я думаю, що з плином часу це можна буде робити і через застосунок. Наразі функції оновлення даних дистанційно немає, але ми очікуємо, що вона зʼявиться, і особисте прибуття до ТЦК буде мінімізоване.

Кожне неповідомлення про зміну даних можна розглядати як окреме порушення, але змінами до Кодексу України про адміністративні порушення закріплено, що у разі, якщо Єдиний реєстр військовозобовʼязаних підтягує інформацію з інших реєстрів, згідно з якими можна зробити висновок про зміну цих даних, то така особа не підлягає адміністративному стягненню.

Реєстр вже наповнюється відповідними даними з інших реєстрів центральних органів виконавчої влади. Деяку інформацію ми вже бачимо, але вона ще не повна. Якщо ми говоримо про людину, яка одружилась, але вчасно про це не повідомила, чи отримала освіту, то під час визначення накладення санкцій ТЦК має обовʼязок перевірити, чи можна отримати інформацію без особистого повідомлення особи.

Але це не стосується даних з "Резерв+", це окрема норма.

Були випадки, коли військовозобовʼязаного, який підлягає бронюванню, мобілізували упродовж часу, протягом якого оформлюють відповідні документи…

В описаній вами ситуації громадянин лише пропонується до бронювання, він не є заброньованим.

Відстрочка від призову на військову службу надається вже заброньованим та тим, хто перебуває на спеціальному військовому обліку. Заброньованим вважається той військовозобовʼязаний, який має витяг з наказу Мінекономіки щодо свого бронювання. На жаль, законодавство не надало ТЦК прав сприяти бронюванню, відтерміновувати призов на військову службу – це все на розсуд відповідного керівника територіального центру.

В Законі України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" визначено, що термін вручення повістки громадянину, який особисто прибуває до ТЦК і підлягає призову на військову службу, може визначатися протягом двох місяців. Але тут ключове слово "протягом", відтак це може бути будь-який проміжок часу. Тобто керівник ТЦК може вручити повістку як завтра, так і через два тижні чи через 60 днів. І, можливо, в цей проміжок часу громадянин зможе забронюватися.

Хочу наголосити, що у громадян, які сумлінно до цього виконували встановлені правила військового обліку, жодних проблем з бронюванням виникнути не повинно було. Тому що не бронюються лише ті, хто мають певні порушення: ті, хто не перебуває на військовому обліку, зняті з військового обліку та не поновлені, не мають актуальних військово-облікових документів, не отримували військово-облікової спеціальності.

Тобто громадянам, які стабільно дотримувались цих правил, для того, щоб заборонюватися, не потрібно навіть відвідувати ТЦК – вони просто виконують норми оновлення даних через електронний застосунок, і жодної підстави направити їх до ТЦК у роботодавця немає. Але для тих, хто прибуває і пропонується до бронювання, і їм вручаються мобілізаційні повістки, можна говорити, що це певні порушники того чи іншого встановлено правила, які є ключовим під час визначення списків громадян, які пропонуються до бронювання.

ВЛК під час бронювання, вручення повісток та штрафи: інтервʼю з представницею Київського ТЦК
Дані з Єдиного реєстру військовозобовʼязаних невдовзі можна буде оновити без візиту до ТЦК / УНІАН

Поясніть, будь ласка, на прикладі – якщо у людини було приписне, вона оновилася через "Резерв+", є документ з додатку, де вказана військова спеціальність, але ця людина не проходила ВЛК, то чи може вона забронюватися?

Якщо було приписне, і людина досягла граничного віку, то, скоріше за все, у "Резерв+" буде написано про необхідність звернутися до ТЦК. Тому що тут є дві підстави: або він взагалі не буде перебувати на військовому обліку військовозобов'язаних, або його просто із картотеки розшуку призовників ТЦК за мінімальними даними вніс до Єдиний реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Відповідно, у нього будуть недоліки з військово-обліковою спеціальністю. Тому у даному випадку про подачу бронювання без відвідування ТЦК говорити не можна.

Роботодавець не візьме на себе таку відповідальність, тому що потім при виявленні порушень під час бронювання (а ми теж проводимо перевірки на стан дотримання військового обліку підприємств), він просто буде підданий дуже великим стягненням, штрафам. І, скоріше за все, у ситуації, яку ви описали, громадянину не вдасться навіть сформувати військово-обліковий документ в "Резерв+". Тобто як мінімум роботодавцю доведеться направити такого громадянина як мінімум для проходження ВЛК, оновлення військово-облікової спеціальності (яка теж періодично оновлюється за відповідним класифікатором). І в будь-якому випадку, процес бронювання включає в себе низку перевірок, включаючи перевірку Міністерства оборони України, тому такий громадянин або не пройде такої перевірки, або ж підприємство буде піддано відповідним стягненням.

А якщо людина прописана, наприклад, у Київській області, а працює в Києві, то де вона має проходити ВЛК?

Тут потрібно чітко розмежувати деякі положення законодавства. У нас призов на військову службу дозволений незалежно від місця перебування на військовому обліку. Якщо громадянина як порушника доставляють не за місцем перебування на військовому обліку, а там де зустріли, тобто на місці вчинення правопорушення, цілком правомірно доставити його до того ТЦК, на території адміністративної відповідальності, якого він знаходиться для проходження медичної комісії. Якщо такий громадянин призову не підлягає, то відповідно тоді він прийде у свій ТЦК і його дані з медичною комісією оновлять.

Проходження ВЛК відбувається за рішенням начальника ТЦК та СП. Просто прийти і сказати, мовляв, людині зручно пройти ВЛК у Києві, а не в області не можна, бо тоді це буде вважатися зміною правил військового обліку. Наприклад, взяти на облік Дарницький ТЦК громадянина з Ірпеня і внести дані про ВЛК не може, тому що для цього потрібні підстави.

Хто така Лариса Козак

Лариса Сергіївна Козак - офіцер сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, капітан Збройних сил України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти