StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Хрещення 2023: прикмети, традиції і правила купання в ополонці

17 січня 2023, 11:00
Розповімо, як провести свято з користю для здоров'я і передбачити майбутнє.
Хрещення прикмети, традиції
Хрещення прикмети, традиції / УНІАН

Хрещення Господнє є останнім святом з низки різдвяних святок. У цей день віруючі відзначають день, коли тридцятирічний Ісус увійшов в річку Йордан, щоб прийняти таїнство хрещення. Свято має власну історію і традиції, а також заборони і прикмети, пов'язані з датою.

Коли святкують Хрещення

Після зустрічі Нового року в січні йдуть кілька великих церковних свят. Завершує цей цикл Хрещення. Його ще називають Йордана. 18 і 19 січня вшановується таїнство хрещення, яке прийняв Ісус. Вода в ці дні вважається особливою, тому прийнято купатися в ополонці, святити воду в храмах після служби. Також вважається, що така вода здатна очистити не тільки тіло від хвороб фізичних, а й душу – від гріхів.

Не у всіх християн свято Хрещення припадає на 18-19 січня. У християн, які святкують це свято за григоріанським календарем, воно припадає на 6 січня.

відео дня

Хрещення: історія свята

Йордана або Водохреща – дуже популярне в народі свято. Воно увібрало в себе народні традиції і церковні звичаї. Церква вшановує в цей день таїнство хрещення Ісусом Христом, яке він прийняв у річці Йордан. Біблія описує чудеса, що відбулися в момент здійснення обряду – сходження на землю Святого Духа у вигляді білого голуба і явлення Бога Отця у вигляді голосу з небес. Завдяки цьому свято отримало назву Богоявлення.

У народі вважається, що вода в ці дні набуває особливі чарівні властивості і прийнято занурюватися в ополонку. Дану традицію не підтримує церква, вважаючи обмивання у водоймах чужою традицією. Однак це не заважає віруючим здійснювати купання на Водохреща. У деяких регіонах традиція все ж прижилася і обмивання відбуваються після освячення води священиком.

Купання на Водохреща: правила

Якщо є бажання зануритися в ополонку і змити з себе всі гріхи і хвороби, то купатися на Водохреща потрібно. Перед святом в льоду прорубується ополонка, а воду освячують. Перед самим купанням кожен повинен прочитати молитву і триразово опуститися в крижану воду.

Вважається, що так віруючі підтверджують своє бажання слідувати за Ісусом Христом, приймають таїнство хрещення і християнську віру.

Хрещення в Україні: що потрібно робити

У Водохресний святвечір віруючі прагнуть набрати освячену в храмі воду. Її зберігають поруч з іконами протягом усього року і використовують тільки в самих екстрених випадках. Такій воді приписують цілющі властивості, тому водохресну воду дають дітям і дорослим під час хвороби.

У день Святвечора господині готують святкову вечерю, а всі віруючі тримають строгий піст. Повноцінний прийом їжі за святковим столом відбувається тільки після того, як на небі з'явиться перша зірка. Головною стравою на цьому столі є кутя. Її варять з медом, маком, горіхами і сухофруктами. Також на столі присутні 12 пісних страв.

Примітно, що після Хрещення для віруючих починається весільний сезон. Він триває до Великого посту. У ці дні прагнуть одружитися всі закохані пари. Ще однією дуже живучою виявилася традиція ворожіння. Дівчата і жінки в ніч з 18 на 19 січня ворожать на своє майбутнє, на судженого, на виконання бажань.

Хрещення: прикмети

  • Дерева покриті інеєм-навесні в той же день тижня (четвер, п'ятниця і т.д.) пора було вже сіяти яру пшеницю.
  • Ясний день означає, що в цьому році добре вродить хліб.
  • Якщо ж небо буде хмарним, то і хліба не буде багато.

Також існує повір'я, що, якщо на Водохреща буде сильний вітер і заметіль, то влітку будуть добре роїтися бджоли. Вірили, що яскраві зірки віщують багатий урожай ягід, гороху та інших бобових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти