StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли буде яблучний і Медовий Спас: дати, традиції та історія свят

3 травня 2023, 14:31оновлено 14 серпня 2023, 08:26
Якого числа в серпні Яблучний Спас, яка історія свята, його традиції, і що прийнято робити в цей день – ви зможете прочитати в матеріалі Главреда.
Фрукти, мед
Фрукти, мед – вода - ось, що святять в церкві на Яблучний спас / ua.depositphotos.com

Православні християни в Україні в серпні відзначають три свята на честь Ісуса Христа – Медовий Спас, Яблучний Спас і Третій Спас. Медовий святкується 14 серпня, Яблучний 23-го, а Горіховий спас 2023, народна назва третього Спаса, 29 серпня. У святкові дні при відвідуванні церкви прийнято освячувати в храмах фрукти, мед і хліб.

Медовий спас 2023 - дата і традиції свята

Перший Спас - Медовий. Якщо ви не знаєте, якого числа Медовий Спас, то пам'ятайте, що він настає 14 серпня. У цей день православна церква вшановує пам'ять трьох святинь - Животворящого Хреста Господнього, образу Спасителя та ікони Володимирської Божої Матері і починається Успенський піст. Пращури вважали, що на Медовий Спас можна збирати мед, але вживати в їжу його можна лише після освячення у храмі.

Медовий спас називають і Маковієм, оскільки в цей період люди збирали на полях перший урожай маку, а освячення води вони проводили відразу у водоймах. Саме тому Медовий Спас називається ще й Мокрим.

відео дня

Господині в цей день випікали пироги з маком, збирали квіти у букети і несли їх до церкви, щоб там освятити. У народі вважали, що хто з'їсть шматочок освяченого пирога з маком, той не буде весь рік хворіти.

Яблучний спас 2023 – що потрібно робити

Другим вважається Яблучний Спас, який настає 19 серпня. У православних християн в цей день велике свято – Преображення Господнє. Люди намагаються відвідувати храм і церковні служби.

Коли Яблучний Спас, в народі починали збір яблук, груш, і проводили їх заготівлю на зиму. Фрукти освячувалися в церкві, після чого їх можна було їсти свіжими, варити варення, компоти і додавати до пирогів.

Горіховий спас 2023 - що треба святити

Третій Спас є церковним святом, присвяченим перенесенню Нерукотворного образу Ісуса Христа в 944 році з Едеси до Константинополя. Образ вважається Нерукотворним, тому що він утворився після того як Ісус приклав полотно до обличчя, і Його лик дивним чином на ньому відбився. Тому в народі свято називають ще й нерукотворним Спасом і Спасом на полотні.

Третій Спас, який буває 29 серпня, називають Горіховим Спасом, тому що наприкінці серпня збирають дозрілі лісові і волоські горіхи.

У народі в цей день влаштовували ярмарки і продавали полотна, які ткали вдома. Як і на інші свята Спаса, люди ходили до церкви, де проводиться освячення фруктів, води і меду.

Було прийнято після відвідин храму йти додому і накривати багатий частуваннями стіл з горіховою настоянкою, свіжим хлібом, а також пирогами з фруктовою начинкою. Вважалося, що після суворого Успенського посту можна було дозволити собі пишне застілля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти