StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Головна тріада різдвяних свят у грудні: що за свято 17, 18 і 19 грудня

16 грудня 2020, 17:52
Які прикмети на свято Варвари і Сави, що не можна робити в День святого Миколая, як і про що моляться цим святим і які ворожіння влаштовують – в матеріалі.
Новорічні свята 2021 Україна розпочинає у грудні - свято Варвари та Сави, День Миколая
Новорічні свята 2021 Україна розпочинає у грудні: свято Варвари та Сави, День Миколая / 1zoom.ru

День святої Варвари, Саввін день і День святого Миколая відкривають низку різдвяних свят в Україні. Це так званий Нікольський цикл, що завершиться в Миколин день (День Миколая Чудотворця).

Які прикмети на свято Варвари і Сави, що не можна робити в День святого Миколая, як і про що моляться цим святим і які ворожіння влаштовують на свята - в матеріалі Главреда.

День великомучениці Варвари

17 грудня тріаду грудневих різдвяних свят відкриває День святої Варвари 2020. Вона загинула за віру при імператорі Максиміліані (тоді було закатовано дуже багато відомих християн, яких згодом звели в ранг святих). До речі, спочивають мощі Варвари в Києві - у Володимирському соборі, тому українцям вона особливо близька.

читайте такожДень Варвари – красиві привітання та листівки Варварам на день ангелаПро що молитися святій великомучениці Варварі? Про здоров'я для дітей, про захист від батьківського гніву, про те, щоб не померти без причастя, про легкі пологи і про позбавлення від зневіри.

Сама свята Варвара – покровителька шахтарів і тих, хто промишляє ремісничими роботами, також вона допомагає будівельникам і тим, хто знаходиться в дорозі.

Наші предки любили ворожіння на Варвару, адже ті були про любов (по гілочці з вишнею - як і в день святої Катерини), а ще - були дуже смачними і ситними (ворожать на варениках: з якою начинкою витягнеш - така і доля чекає в новому році).

У день великомучениці Варвари можна і потрібно:

  • молитися про покійних – в храмах на це свято служать панахиди за померлими;
  • освячувати воду в церкві;
  • гадати на солодке і багате життя (якщо витягнув вареник з цукеркою – то до солодкого життя-буття, монетку – до багатства, кільце – до заміжжя);
  • займатися вишивкою (приступати до вишивки радять з такими словами: "Свята Варвара золотими нитками Ісусу ризи шила - і нас навчила") – а ось прясти не можна.

У свято Святої Варвари не можна:

  • працювати по дому, але можна шити;
  • лаятися і плодити образи;
  • працювати з глиною;
  • білити;
  • виходити з дому ввечері без гострої потреби.

Прикмети на Варвару обіцяють морози, якщо небо напередодні зоряне – і навпаки. Тепла погода – до багатого врожаю льону.

читайте такожКатолицьке Різдво 2020: скільки днів святкуватиме Україна

Саввін день

Продовжує цикл Саввін день 2020, який відзначається 18 грудня. Цього дня вшановується пам'ять святого Сави Освяченого. Народні назви свята: Сава і Сава Освячений, Сава Зимовий і Савів день, Сава з цвяхом (через приказку "Варвара мостить, Сава цвяхи вострить, а Нікола (Чудотворець) прибиває" – тобто холоду з кожним днем прибувають, льоду на річках все більше).

Про що молитися святому Саві? У Саввін день жінки моляться про вагітність.

читайте такожРанні ознаки вагітності-на що звертати увагуУ Саввін день не можна переробляти і лаятися (особливо тим, у кого є коні або, в сучасних умовах – авто). Також варто тримати Різдвяний піст 2020 і не влаштовувати сварок. Вагітні не миють голову – щоб дитина народилася розумненькою та з міцною пам'яттю.

У свято Сави потрібно сходити в храм на сповідь і для причастя, помолитися і посвататися (якщо є за кого – тоді, мовляв, шлюб буде щасливим).

За вечерею деякі досі влаштовують "похорон" Савки – щоб позбутися усіх гріхів. Для цього, накриваючи на стіл, потрібно сказати: "Савка вмер, бо слабий був, жінку бив, бо дурний був. Ой, вип'ємо по чарочці! Заспіваймо по Савочці!"

Прикмети в Саввін день свідчать:

  • вітряний день – то друга половина липня теж буде вітряною;
  • спів снігурів – до похолодання;
  • сніг підтанув, і земля проступила – до потепління.

День святого Миколая цього року

Завершує Нікольський цикл свято Миколин день. Більш популярна назва – День святого Миколая 19 грудня (є ще День святого Миколая літній або Микола Весняний – 22 травня).

читайте такожНапередодні Нового року вибираємо подарунки на рік Бика 2021: ідеїПро що молитися святому Миколаю? Про виконання найзаповітніших бажань. Цим все сказано.

Про те, як вимолити удачу, любов і гроші в день святого Миколая – читайте в нашому матеріалі Молитва в День святого Миколая – як вимолити удачу, любов і гроші. Ми зібрали в одному матеріалі молитву Миколі Чудотворцю, що змінює долю за 40 днів, молитву про заміжжя, молитву про дітей і багато інших.

Сам святий Миколай – покровитель мандрівників, дітей, мореплавців і торговців.

У день святого Миколая не можна:

  • відмовляти в милостині жебракам, а самому – просити в борг;
  • працювати по дому та займатися ремонтом;
  • брати в руки ножиці, стригтися;
  • сумувати.

Детальніше читайте в нашому матеріалі День святого Миколая Чудотворця – дата в 2020 році, традиції та прикмети.

До слова, саме починаючи з 19 грудня вже можна встановлювати ялинку на Новий рік – за прикметами, це найсприятливіший час. Яким кольором прикрасити ялинку 2021 і як зробити з новорічної красуні – ще й круту модницю, читайте в нашому матеріалі Як прикрасити ялинку 2021: фото модних трендів і що не можна вішати в рік Бика.

Прикмети на Миколая обіцяють холодну зиму, якщо 19 грудня – морозна погода, і навпаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти