Українцям три рази перерахують пенсії: кому і коли готувати кишені під гроші

17 жовтня 2023, 12:11
В Україні в проекті держбюджету на 2024 рік передбачили збільшення пенсійних виплат для трьох категорій українців.
Пенсіонер, монети
Трьом категоріям пенсіонерів підвищать пенсії у 2024 році / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні в проекті держбюджету на майбутній рік передбачили збільшення пенсійних виплат для трьох категорій українців. Про це йдеться в матеріалі порталу "Обозрєватєль".

В цілому перерахунок пенсій відбудеться в три етапи: в січні, а потім в березні і ще раз в липні.

Відомо, що виплати підвищаться для таких категорій пенсіонерів:

відео дня

Одержувачі мінімальної та максимальної пенсії – з 1 січня.

Такі виплати залежать від розміру прожиткового мінімуму (ПМ). Проєктом держбюджету на 2024 рік передбачається, що він підвищиться з 1 січня – з 2093 грн до 2361 грн для непрацездатних категорій українців.

Саме так зміниться мінімальна пенсія, підвищившись на 268 грн з 1 січня. Максимальна пенсія зросте на 2680 грн (до 23 610 грн), оскільки вона становить десять прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Мінімальна виплата для 65 – річних громадян, у яких є повний страховий стаж - з 1 січня і 1 липня.

Йдеться про чоловіків, які заробили 35 років стажу, і про жінок, які мають 30 років пенсійного стажу. Ця виплата розраховується, виходячи з мінімальної зарплати, яка підвищиться з 1 січня і з 1 липня 2024 року. В результаті виплата з 1 січня становитиме 2840 грн, а з 1 липня – 3200 грн.

Всі, чиї пенсії підпадають під планову індексацію - з 1 березня

Індексація пенсій у 2024 році буде проведена з 1 березня. При цьому, як анонсують в Кабміні, будуть впроваджені нові правила щорічного перерахунку. Зокрема, планується ввести так звані пенсійні бали.

Очікується, що такий захід допоможе збалансувати виплати тих, хто пішов на пенсію давно, з виплатами "молодих" пенсіонерів. Справа в тому, що українці, які вийшли на пенсію пізніше, отримують помітно вищі виплати. Це пов'язано з тим, що в формулу розрахунку суми пенсії входять показники середньої зарплати (і вони істотно відрізняються в різні періоди).

Пенсія в Україні

Нагадаємо, що в Україні підвищать пенсії на 2,3 тисячі грн. В Україні з 1 січня 2024 року значно збільшиться максимальна пенсія. Її розмір становитиме 23 610 грн, що на 2 680 грн більше, ніж у 2023-му.

Кабмін затвердив проект бюджету на 2024-й. Кабінет Міністрів закінчив процес розробки держбюджету України на 2024 роки до першого читання в Раді, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

Чиновники пояснили, хто під загрозою - чи багато українців ризикують втратити пенсію. Повноцінну виплату пенсій можуть принципово зупинити, якщо українець не використовує свій банківський рахунок більше 6 місяців.

Більше економічних новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти