Яка пенсія буде у людей з мінімальною і високою зарплатою: відповідь експертів

14 листопада 2023, 14:32
В Україні у людини з мінімальною зарплатою і стажем в 35 років пенсія буде 2349 грн, з середньою зарплатою – 4698 грн, а якщо зарплата велика – 14094 грн.
Пенсіонери, монети
Як кажуть у ПФУ, середня зарплата для розрахунку пенсії береться на рівні 13 423,28 грн / Колаж фото УНІАН

В Україні у людей з мінімальною зарплатою і великим трудовим стажем (мінімум 35 років) розмір пенсії становитиме 2349 грн, із середньою зарплатою – 4698 грн, а якщо зарплата втричі вища за середню – 14094 грн. Як повідомляє профільне видання "На пенсії", під час призначення пенсії важливий не тільки трудовий стаж, а й офіційна зарплата людини.

При цьому, згідно з останніми даними Пенсійного фонду, середня зарплата для розрахунку пенсії береться на рівні 13 423,28 грн.

Чиновники пояснюють, що розмір пенсії залежить від двох критеріїв – стаж офіційної роботи і особистий коефіцієнт, тобто наскільки офіційна зарплата людини була більше, дорівнювала або була менше середньої по країні. Формула розрахунку - пенсія дорівнює середній зарплаті на момент нарахування пенсії помножена на стаж і помножена на особистий коефіцієнт.

відео дня

Як рахуватимуть розмір пенсії

Розмір середньої заробітної плати. Тут береться показник середньої ЗП в Україні за три роки, які передували моменту призначенням пенсії (і з якої сплачено страхові внески).

Індивідуальний коефіцієнт зарплати - сума співвідношення зарплати в конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Він розраховується шляхом співвідношення суми одержуваної зарплати до розміру середньої зарплати за відповідний місяць. Сума коефіцієнтів заробітної плати ділиться на страховий стаж за місяць (і враховувалися для визначення коефіцієнта заробітної плати).

Коефіцієнт страхового стажу - кількість стажу роботи, помножене на величину оцінки одного року страхового стажу і поділено на дюжину. Тобто кількість років стажу необхідно помножити на 0,01.

Пенсія в Україні

Нагадаємо, що в Україні підвищать пенсії на 2,3 тисячі грн. В Україні з 1 січня 2024 року значно збільшиться максимальна пенсія. Її розмір становитиме 23 610 грн, що на 2 680 грн більше, ніж у 2023-му.

Чиновники пояснили, хто під загрозою - чи багато українців ризикують втратити пенсію. Повноцінну виплату пенсій можуть принципово зупинити, якщо українець не використовує свій банківський рахунок понад 6 місяців.

Також стало відомо, що деякі українці, які постраждали в результаті війни, можуть отримати і гуманітарну, і грошову допомогу. І це стосується не тільки внутрішньо переміщених осіб, а й пенсіонерів. Так, певні категорії громадян можуть розраховувати на збільшення пенсії.

Більше економічних новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти